image
 |  16 31 Січня 2023 | 13:49

Незадеклароване майно: НАБУ і САП скерували справу депутата Волиньради до Вищого антикорупційного суду

27 січня 2023 року НАБУ і САП скерували до ВАКС справу стосовно депутата Волинської обласної ради, колишнього «регіонала», обвинуваченого у внесенні недостовірних даних до е-декларації за 2020 рік. Дії особи кваліфікували за ч. 1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України (у редакції Закону України від 04.12.2020 № 1074-ІХ).

Про це сьогодні повідомляє НАБУ, не вказуючи його імені та прізвища.

Хоча депутат Волинської обласної ради з Ковельського району, екскерівник Волинської митниці Роман Микитюк ще кілька тижнів тому підтвердив, що йому оголосили підозру через те, що «забув» задекларувати майно на 8,5 млн грн.

За даними слідства, Роман Микитюк не вніс до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік відомості про чотири транспортні засоби (один з них придбаний в декларованому році) і напівпричіп, що йому належали, на загальну суму понад 112 тис. грн.

Також він не вказав дані про належні його дружині корпоративні права у фермерському господарстві на суму 1,9 млн грн, і «забув» про власні зобов’язання перед цим господарством, – у зв’язку із невнесенням ним вкладу до статутного капіталу у сумі понад 4 млн грн.

Крім того, депутат не зазначив в декларації дані про продаж квартири, яку оформив на доньку з чоловіком, у сумі 2,5 млн грн.

Таким чином, загальна сума незадекларованих відомостей становить близько 8,5 млн грн.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють на підставі висновку НАЗК. У січні Роману Микитюку повідомили про підозру.

Слід нагадати, що НАЗК зацікавилися майновим станом депутата Романа Микитюка ще у 2021 році. Ще тоді агенство виявило недостовірність даних у декларації.

Зазначимо, що Микитюк колишній очільник Волинської митниці, екс-регіонал та доволі одіозна особа, яка неодноразово потрапляла в поле зору журналістів.

Часи, коли пан Роман очолював і Львівську, і Вінницьку, і Волинську митниці, теж не виключення. За період його діяльності у ЗМІ писали про кадрові та корупційні скандали і оборудки.

Проте, найяскравішою полосою у його житті залишилася Волинська митниця, саме за цей час очільництва Микитюк набув найбільше своїх статків і активів, скуповуючи землі, прибираючи до рук озера, ліси та мисливські угіддя, рекреаційні зони.

Уже тоді Роман Микитюк задекларував десятки земельних ділянок, квартири в Турійську, Луцьку та Києві, автомобілі, катери і навіть повітряні судна.

В ексдепутата від Партії регіонів тоді ж з’явиляється цілий автопарк та водні засоби: катер Ладога-2 1982 року випуску та UA-2658-KV GALIA565 2004 року. А ще він офіційно придбав собі легкий літак Cessna 182 1975 року випуску та літак Вілга-35А.

Серед інших активів на той час Роман Микитюк декларував, що володіє 100% капіталу у фермерському господарстві «АМіЛа» та 99,23% капіталу – у ТзОВ «Новодвірське». Натомість у власності дружини зареєстровані ПП «Аміла-плюс», ТзОВ «Екопарк Аміла» та ТзОВ «Аміла».

Деякі літаки, які перебували в ангарі сільгоспідприємства Микитюка в селі Радовичі на Турійщині та використовувалися спортивним авіаклубом «Аміла-авіа», формально належали не турійчанам, а мешканцю Володимира-Волинського. Проте, вони (літаки), як тоді з’ясувало слідство, могли переправляти вогнепальну зброю, бурштин та підакцизні товари. Саме тому, згодом, повітряний транспорт пана Романа називали «контрабандним».

Про те, як дружина депутата Волиньради придбала літак контрабандистів, йдеться в одному з матеріалів нашого видання ВолиньUA.

Нагадаємо, що 2021 році конфісковане повітряне судно без бортового номеру придбала з аукціону за 147 777 грн керівниця ТОВ «Екопарк «Аміла»» (с. Радовичі Ковельського району), мешканка Турійська Ганна Микитюк – дружина депутата Волинської обласної ради та директора ТОВ «Аміла» Романа Микитюка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити