image
 |  4 22 Серпня 2020 | 19:14

Нічого святого: на кістках сотень загиблих українців хочуть вирощувавати лохину чи фундук, – депутат Волиньради

Посадовці Держгеокадастру вирішили «заробити» на землі, в якій покояться тіла близько півтори тисячі українців, що загинули від рук польських та російських окупантів поблизу села Гайове Ківерцівського району Волині. На кістках сотень невинно убієнних українців хочуть вирощувавати лохину чи фундук.

Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Олександр Пирожик.

Як ідеться в дописі, у Держгеокадастрі виставили на аукціон святе місце, де сталась одна з найбільш трагічних та найменш досліджених сторінок польсько-українського протистояння у Другій Світовій війні. Коли загони озброєних червоних партизан та польських вояків Армії Крайової з пляцувки Пшебраже взяли в смертоносне кільце понад півтори тисячі беззбройних українських селян і протягом трагічного дня 31 серпня 1943 року практично всіх їх вистріляли. Лише одиниці тоді вижили, тіла ж розстріляних місцеві селяни ще кілька днів закопували просто в тих полях…

«Нічого святого! Тепер ці поля – фактично суцільне кладовище, яке ще очікує своїх дослідників. Але в Держгеокадастрі, схоже, не стали чекати, доки сюди приїдуть дослідники і проведуть необхідні ексгумаційні роботи. Вирішили просто «заробити», продаючи з аукціону право оренди цих земель під товарне сільгоспвиробництво. Доступнішими словами – аби на кістках сотень невинно убієнних українців хтось вирощував лохину чи фундук», – йдеться в дописі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські землі, де захоронено тисячу волинян, виставили на аукціон

«Може, ви того не знали?! Не вірю, бо про цю трагедію ми, свободівці, говоримо вже сьомий рік. Ще восени 2014 року спільно з колегою-депутатом Миколою Давидюком і активістами Волинської ветеранської спілки політв’язнів і репресованих Лесею Бондар та головою Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю Василем Кушнірем нам вдалося відшукати двох тоді ще живих свідків тих трагічних подій. 87-річна Віра Шуляк із Гайового та 95-річний Мусій Пащук із Гораймівки показали нам те місце і розповіли подробиці того трагічного нерівного побоїща українців у «пшебразькому котлі» з двома окупантами відразу… Відтоді щороку в день чергової річниці трагічного побоїща, 31 серпня, ми проводимо тут поминальні заходи. В останні роки до них все активніше долучаються місцеві громади.

Вже наступного літа за сприяння нашого побратима, тодішнього головного лісівника Волині Василя Мазурика на місці масового знищення українців було споруджено перший пам’ятний хрест і встановлено вказівники зі стертими з лиця землі селами. 11 липня 2015 року пам’ятний хрест освятили українські священики на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським ПЦУ владикою Михаїлом. У наступні роки за сприяння фракції ВО «Свобода» в обласній раді у рамках обласного Конкурсу місцевих ініціатив тут був споруджений монумент, коштами місцевих громад – облагороджена прилегла територія, встановлені капличка та альтанка, а саме місце внесене в перелік пам’ятних місць обласною комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій. Чи, може, тепер не тільки не насипані могили, а й пам’ятний знак та освячений монумент розорювати дозволите?!» – пише Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині відкрили пам'ятник українцям, загиблим від рук російських та польських окупантів (ФОТО)

Цьогоріч тій трагедії виповниться 77 років.

«31 серпня ми, націоналісти, ветерани, АТОвці, знову будемо на цьому місці. Заявляю публічно: ми не дамо глумитися над кістками та пам’яттю невинно убієнних українців, не допустимо наруги над досі не відспіваними жертвами та їх могилами! Будемо боротися за недоторканість і збереження цього історичного місця всіма доступними методами. Тому прошу вважати цей мій допис публічним депутатським зверненням до СБУ, Управління Нацполіції, прокуратури області та представництв відповідних урядових інституцій і виконавчих органів. Вимагаю до з’ясування всіх обставин цієї неординарної ситуації призупинити проведення будь-яких подальших дій на вказаних земельних ділянках!

Звертаюся до правоохоронних та контролюючих органів: може, столичні неуки та схемщики від Зе-влади того й не хотіли чути або знати, або ж гроші та жадоба набити кишені для них не затьмарюють совість... Але ж місцеві органи державної виконавчої влади, які давали погодження на продаж оренди цих земель (за межами населеного пункту) з аукціону цих речей не могли не знати! Хто ж закрив очі на відповідні документи обласної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій?! Хто переступив не лише через юридично-формальні, а й суто моральні, християнські та чисто людські норми, прирікаючи на наругу та вандалізм отакі непрості місця нашої історії? Хто наплював на безіменні могили більше тисячі українських жертв?» – додає депутат Волиньради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гайовому освятили капличку пам’яті українцям, загиблим від рук російських та польських окупантів (ФОТО)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два способи «слуг народу» забрати землю у селян

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити