image
 |  5 22 Серпня 2020 | 13:50

Два способи «слуг народу» забрати землю у селян

Щоб зігнати селянина з його землі, «слуги» хочуть обкласти українців новим земельним податком. А щоб остаточно розпродати українську землю – ще й запровадити подвійне громадянство…

Те, що відбувається в країні навколо земельного питання, змушує знову повернутися до цієї проблеми. «Свобода» попереджала: поспішне прийняття закону про продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні призведе до її подальшого розпродажу олігархам та іноземцям. Розвиток подій показує, що саме такий сценарій ЗЕ-влада і реалізовує. 

За поданням фракції ВО «Свобода» це питання гаряче дискутувалося у Волинській облраді – і ми добилися прийняття відповідного звернення до президента та Верховної Ради. Цей згубний для суспільства законопроєкт, який порушує конституційний статус української землі, не набрав би голосів у парламенті, якби не зрада псевдопатріотів. 31 березня фракції Петра Порошенка та «Голосу» підступно підіграли Зеленському і дали запустити маховик розпродажу українського стратегічного ресурсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фракції Порошенка та Вакарчука допомогли Зеленському «пропихнути» розпродаж української землі

Нещирими виявились їхні запевнення про якісь «запобіжники», які нібито так і не дадуть Зеленському продавати землю іноземцям. Насправді обіцяних міфічних запобіжників не існує, а все це – словоблуддя і окозамилювання. В Зеленського тепер – щонайменше два реальні механізми, як вигнати з землі українського селянина і дозволити продавати цю землю іноземцям. Думайте…

Великі проти бідних? Це – «віджим» землі

Зігнати з землі селянина та дрібного фермера, відбити в них бажання на ній господарювати – у Зеленського взялися вирішувати найдієвішим способом, через економічні важелі. Для цього внесли на розгляд парламенту законопроєкт №3131, який обкладає селянина новим земельним податком, що в 7-10 разів перевищує плату за землю, яку він платить.

Якщо досі одноосібники платять лише земельний податок (в середньому від 140 до 220 гривень за гектар, залежно від нормативно-грошової оцінки землі), то тепер їм доведеться платити за кожен гектар землі близько 1500 гривень. І стосуватиметься це всіх дрібних виробників сільгосппродукції, у т.ч. власників паїв – незалежно від того, скільки хто заробив на цїй землі.

Земельні паї нині мають близько 7 мільйонів українців – у середньому до 4-х гектарів кожен. Майже 5 мільйонів власників паїв – одноосібники, які обробляють їх самостійно. Решта – здають в оренду великим агрофірмам чи холдингам. Хоча в останні роки українці дедалі частіше відмовляються здавати землю в оренду, що створює все більші проблеми для агрохолдингів. Не дивно, що саме вони й виступають нині головними лобістами цього законопроєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельний закон: «кононенки-свинарчуки можуть спати спокійно»

«Великі проти бідних? Це – «віджим» землі», – так охарактеризували цей законопроєкт провідні європейські аналітики. Він – на руку крупним землевласникам, які його тепер і лобіюють, посилаючись нібито на закордонний досвід. Мовляв, у Євросоюзі всі фермери – і дрібні, і великі – перебувають у рівних умовах і подають податкові декларації. А українські власники паїв нібито здебільшого не декларують прибутки від вирощеного на своїх паях урожаю.

При такому порівнянні є суттєвий нюанс: німецькі аграрії отримують на кожен гектар належної їм землі близько 280 євро субсидії з фондів ЄС. В Україні ж такий закон діятиме з точністю до навпаки. Фермерів змусять із кожного гектара щороку платити до місцевих бюджетів близько півтори тисячі гривень (5% від нормативної оцінки землі) – незалежно від доходу. Для пересічного «одноосібника» з його 4-ма гектарами це буде 6 тисяч гривень.

Є ще один нюанс. Формально новий податок поширюватиметься на всіх, але фактично агрофірми і холдинги платити його не будуть. Сукупні податки, які платять вони як юридичні особи, включно з ПДВ, зазвичай становлять більше 1500 гривень у перерахунку з гектара. Відтак, ця новація лягає на плечі саме дрібного сільгоспвиробника і за своєю суттю схожа не на податок, а на конфіскацію або ж штрафні санкції проти дрібних фермерів і одноосібників.

«Це штучне силове витіснення дрібних фермерів із їхньої землі великими агрокомпаніями. Таким чином будуть просто «віджимати» землю в одноосібників», – застерігає економіст Київської школи економіки Олег Нів'євський.

Він прогнозує, що селян змусять поступово позбуватися своєї землі, утримувати яку багатьом стане невигідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійне громадянство – чергова державоруйнівна пропозиція Зеленського, – дисидент Степан Хмара

«Нові осадники» з подвійним громадянством

Зігнавши селянина і дрібного фермера з його землі, олігархи розчистять поле для наступної афери. Купувати землю дозволять не лише громадянам України, а й тим, хто матиме т.зв. «подвійне громадянство». Крок до цього Зеленський уже зробив – вніс у парламент законопроєкт №2590, що має на меті узаконити спрощене отримання громадянства представниками інших держав, зокрема – й держави-агресора. Зе-влада прикривається тим, аби громадянство України могли легко набути ті, хто воював за Україну чи втік із Росії.

Кажуть, нібито це дозволить повернути на наші землі мігрантів. Звучить привабливо, але нереалістично. Бажаючих повернутися господарювати на наші землі з-за кордону за існуючої в нас олігархічної моделі економіки та поліцейської держави – багато не буде. Про це відкрито заявляють у діаспорі. Нещодавно Світовий конгрес українців закликав Зеленського припинити політичні репресії. Це красномовно ілюструє бачення закордонними українцями тих тенденцій, які мають місце в Україні.

– Із Зеленського – поганий збирач українців, – говорить політексперт Євген Булавка. – Цей законопроєкт – абсолютно популістський крок. За рік правління Зеленського ніхто з мігрантів не виявив бажання повернутися, якщо не брати до уваги «коронавірусні» натовпи на кордоні. Натомість усі ці люди мріють повернутися назад – туди, де у них була робота, бо пропозиції Шмигаля щодо кількох тисяч гривень на будівництві доріг нікого не цікавлять…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прихильники Михайла Саакашвілі перейшли у спадок Володимиру Зеленському

– Авторитет українського паспорту» понижений, – додає заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. – Але дякувати за це слід не Зеленському, а Петру Порошенку з його «командою іноземних фахівців», запрошених і «приголублених» в Україні. Та спрощена процедура, за якою український паспорт видали Саакашвілі, відіграла плачевну роль у «девальвації» цього документа. Ті, хто отримує громадянство надто легко, тепер будуть пам’ятати, що так само легко можуть його і позбутися.

Отже, на «приманку» подвійного громадянства емігранти «не клюнуть». Натомість це відкриє нові можливості для російського окупанта. Упевнений: у Кремлі навіть будуть мотивувати росіян набувати друге громадянство в Україні, як зараз роздають російські паспорти на окупованому Донбасі. У т.ч. – фінансово. Мовляв, купуйте їх родючу землю, ставайте «новими осадниками». А ми «русскоє насєлєніє» і «русскій мір» завжди «прікроєм» – зброєю і танками. Уявіть: скільки всілякої нечисті відразу полізе в Україну за другим громадянством! Чи стримаємо ми цю азійську орду?

Не слід забувати й про інших близьких і далеких сусідів – грошових мішків, які вже вишикувались у чергу за українською землею в країнах Західної Європи, Румунії, Угорщині, Австрії, Китаї, Швейцарії чи Ізраїлі. Дайте їм подвійне громадянство – і процес масового скуповування нашої землі «новими осадниками» з подвійним громадянством піде як по маслу…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земельна реформа» по-іваничівськи: колишні землі запасу масово роздають «людям в законі»

Ціна зради псевдопатріотів: земля – олігархам

«Під час війни землею не торгують. Під час війни за неї воюють!» – влучно сказав Митрополит Андрей Шептицький.

Голосуючи за дозвіл продавати землю, «слуги олігархів» у Верховній Раді (назвати слугами народу їх язик не повертається) на це просто наплювали. Як, до речі, і на конституційний статус землі. Так само може трапитись і з конституційним статусом громадянства: питання лише – в ціні питання...

Тож чергові заяви депутатів Порошенка та «Голосу», нібито вони не допустять подвійного громадянства, викликають іронію. Нема їм більше віри. А долати наслідки цієї зради доведеться всім нам – націоналістам, фермерам, волонтерам, добровольцям, усім героям, які досі проливають за цю землю кров, боронячи її від російського агресора. Нащадкам українських козаків, воїнів ОУН і УПА, героїв Небесної сотні.

Але час розплати за все – незворотній: в обпаленій війною Україні нашу землю є кому захищати.

Олександр ПИРОЖИК,

депутат обласної ради (фракція ВО «Свобода»)

Спецвипуск газети ВО «Свобода», №579, 20-26 серпня 2020 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські землі, де захоронено тисячу волинян, виставили на аукціон

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити