image
 |  7 9 Січня 2021 | 23:08

Нові санітарні норми: скільки шкіл на Волині досі – без внутрішніх туалетів і коли їх облаштують?

З першого січня 2021 року в українських школах почали діяти нові санітарні правила. Серед основних змін, запроваджених Міністерством охорони здоров’я, обов’язкові внутрішні туалети в закладах освіти.

На Волині - понад 30 шкіл досі не мають внутрішніх вбиралень. Одна з таких ЗОШ знаходиться у селі Підцаревичі Маневицького району. Вчителі та учні ходять до дерев'яного будиночка, який стоїть за 50 метрів від школи.

"Найбільше незручностей в холодну пору року", - каже вчителька початкових класів Наталія Олеш. Коли учні відпрошуються до туалету, педагогиня одягає малюків у куртки та шапки. Учні, які живуть недалеко від школи, йдуть в туалет додому.

Приміщенню сільської школи майже 70 років. Є чотири шкільні кабінети і вчительська. Будівля дерев’яна, зовні облицьована цеглою. Це зі слів педагогині Надії Клець, ускладнює облаштування внутрішньої вбиральні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл зpобив перший архіпастирський візит у Боровичі (ВІДЕО, ФОТО)

Як виконуватимуть нові санітарні норми в закладі кажуть: не знають. Розв'язувати це питання буде новообрана районна рада. Нині розглядають два варіанти: будівництво нової ЗОШ, або довіз дітей у школу в сусідньому селі, де вбиральня знаходиться у приміщенні ЗОШ.

Участь у проєкті облаштування внутрішніх шкільних вбиралень можуть брати навчальні заклади, в яких понад 20 учнів, - розповіла Суспільному заступниця начальника обласного управління освіти Тетяна Соломіна.

Програму започаткували 2019-го. Головненський ліцей, що в Любомльському районі – один із 13 в області навчальних закладів, які увійшли до обласної програми. У чотирьох корпусах закладу нині навчається 464 учні. До грудня 2020 школярі користували вуличною вбиральнею. Вона поруч зі школою стоїть й досі.

В одному із корпусів облаштували шість внутрішніх санітарних кімнат. З місцевого бюджету на це виділили 450 тисяч гривень, - розповів селищний голова Микола Димидюк. Загальна вартість теплих вбиралень - 1 мільйон 473 тисяч гривень.

Після завершення ремонтних робіт в закладі виникла інша проблема. Під вбиральні виділили 4 кабінети. Навчальних класів тепер у школі бракує, уроки проводять навіть в актовій залі, - каже директор ліцею Микола Скопюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «COVID не передається через шкарпетки»: Степанов спробував пояснити логіку заборон

Із 13 освітніх закладів, які скористалися обласною програмою з облаштування теплих вбиралень, в семи вже завершилися ремонтні роботи. У решті ЗОШ, зі слів заступниці начальника освіти Тетяни Соломіної, туалети добудуть до початку наступного навчального року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити