image
 |  2 23 Листопада 2020 | 08:47

Члени Нововолинської ТВК грубо порушують конституційні права Андрія Бадзюня, — коментар юриста

Члени Нововолинської ТВК грубо порушать конституційні права Андрія Бадзюня, необдуманно піддаючи себе можливому кримінальному переслідуванню. Не позаздрив би я у такому випадку цим членам ТВК!

Таку думку висловив на своїй сторінці в мережі Фейсбук відомий волинський адвокат, депутат обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Бик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖШулерство у Нововолинській міськраді: перший день роботи нового мера

"Бачу не на жарт "розкручуються" післявиборчі події у м.Нововолинську. Спочатку скандал із відсутністю кворума під час першої установчої сесії новобраних депутатів Нововолинської міської ради, а тепер - продовження цієї ж теми, як я вважаю, нібито прийняття скандального рішення місцевою територіальною виборчою комісією щодо відмови свободівцю Андрію Бадзюню у реєстрації його як депутата місцевої міської ради.

Причина відмови - А.Бадзюнь голова ще поки "старої", діючої Іваничівської районної ради Волинської області, яка ще здійснює свої повноваження до першого засідання нової "післяреформаторської" Володимир-Волинської районної ради, а тому він не може, на думку місцевого ТВК, бути обраним депутатом Нововолинської міської ради, оскільки буде мати два представницьких мандати, що заборонено законом.

Якщо це так (дане рішення ТВК ще офіційно неоприлюднено, а інформація надходить від осіб, які були присутні на засідання цієї комісії), то члени цієї виборчої комісії можуть негативно прославитись на всю Україну", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нововолинська ТВК відмовляється реєструвати свободівця Андрія Бадзюня депутатом міської ради

Так, згідно з додатком 1 до Постанова Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433 у пункті 3.1 РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів зазначено, що копія зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої до відповідної місцевої ради, додається до заяви в разі наявності в особи іншого представницького мандата. В іншому разі в заяві зазначається про відсутність іншого представницького мандата.

"У разі обрання депутатом місцевої ради особи, яка є депутатом місцевої ради, повноваження якої спливають у зв’язку з обранням нового складу місцевої ради на цих самих виборах, така заява НЕ ПОДАЄТЬСЯ.
Отже, якщо таке рішення Нововолинського ТВК завтра оприлюднять, то Андрій Бадзюнь не тільки може звернутись із скаргою на їхні дії до суду чи ЦВК , а й подати заяву до правоохоронних органів з метою притягнути до кримінальної відповідальності членів цього ТВК", - зауважує адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто не має права ревізувати рішення виборців, — Андрій Бадзюнь про абсурдне рішення Нововолинської ТВК

Так, згідно до частини 3 статті 157 Кримінального кодексу України за перешкоджання вільному здійсненню суб'єктом виборчого процесу виборчого права , вчиненому за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії карається Законом позбавленням волі від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років. Про поняття виборчого права зазначено у статті 38 Конституції України, де вказано, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби, а також до служби в органах місцевого самоврядування.

"Отже, очевидним стає те, що при умові виявлення вищезазначених обставинах члени Нововолинської ТВК грубо порушать конституційні права Андрія Бадзюня, необдуманно піддаючи себе можливому кримінальному переслідуванню. Не позаздрив би я у такому випадку цим членам ТВК!" - робить висновок Олександр Бик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримінальний підсумок другого туру виборів: поліція відкрила 11 проваджень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити