image
 |  4 4 Грудня 2018 | 21:00

Окупанти засудили до 4-х років колонії екс-охоронця Яроша

Суд у Росії засудив до чотирьох років колонії загального режиму українського політв'язня Олександра Шумкова за участь у "Правому секторі". 

Про це пише Українська правда.

Як повідомляє російське видання "Грани.ру", такий вирок оголосив у вівторок Севський райсуд Брянської області. 

Шумкову присудили точно такий термін, про який просив прокурор. 

Адвокат, який захищав політв'язня, наполягав на виправдувальному вироку. 

Шумкова визнали винним в "участі в діяльності екстремістської організації". 

Сам українець свою провину заперечував. 

"Якщо розглядати цю справу, то виходить, Верховний суд заборонив діяльність "Правого сектора" в усьому світі. Тому виникає питання: а чи не забагато на себе бере влада РФ, вирішуючи, які організації законні, а які незаконні на території України", – заявив Шумков на суді. 

Згідно з фабулою справи, Шумков був у складі "Правого сектору" з моменту його створення в листопаді 2013 року по 23 серпня 2017 року і "тривалий час" був охоронцем тодішнього лідера ПС Дмитра Яроша. 

На думку російського слідства, останній факт свідчить про "значну роль" Шумкова в організації. 

Діяльність руху названа "спрямованою проти інтересів Російської Федерації і такою, що зазіхає на її територіальну цілісність". 

Шумков у своїх свідченнях у суді заявляв, що з охорони Яроша пішов на початку червня 2014, а в листопаді того ж року вийшов з "Правого сектора" і вступив в українську армію. Тим часом Верховний суд Росії заборонив діяльність ПС в країні лише 17 листопада 2014 року. 

У числі інших епізодів справи згадувалась участь Шумкова у вересні 2015 року у цивільній блокаді Криму. Також йому інкримінована участь у "ряді акцій, спрямованих на залякування жителів Херсонської області, що мітингують проти блокади Криму і закликають до відновлення економічних і політичних відносин з Росією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сподіваюсь, що Національна ідея і постать Руслана Кошулинського стануть об’єднуючими факторами, – Дмитро Ярош 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити