image
 |  18 21 Квітня 2021 | 10:24

Олександр Магурчак: Неприпустимо особисті інтереси ставити вище інтересів громади

Уже пів року працює Горохівська міська рада нової каденції. Тепер вона представляє інтереси не лише міста, а й приєднаних сіл. Про особливості роботи міської ради, проблеми та перспективи розвитку громади спілкуємося з очільником фракції ВО «Свобода» у міській раді Олександром Магурчаком.

– Серед політичних сил, представлених у Горохівській міськраді нового скликання – фракція ВО «Свобода». Розкажіть, хто входить до її складу?

– Наша фракція сформована з трьох депутатів. Голова фракції – Олександр Магурчак, член бюджетної комісії. Депутат Віталій Сойко – освітянин, тож і працює у відповідній комісії. Святослав Савчук – спеціаліст у сфері земельних відносин та сільського господарства, ветеринар за фахом. За нашими плечима – вже чимало спільних справ, тож працюємо злагоджено, як одна команда. Люди знають наших депутатів, до нас звертаються, тож намагаємося бути активними в різних питаннях життя громади. А ще усіх нас об’єднує спільна ідеологія та мета – забезпечити достойне гідне життя українців як у нашій громаді, так і в державі загалом.

– Поділіться основними проблемами Горохівської громади.

– Їх справді чимало, всіх і не перелічити. В першу чергу, виокремлю соціально-економічні та інфраструктурні проблеми. Це зокрема відсутність якісних доріг між населеними пунктами. Особливо розбиті дороги у селах Пустомити, Ватин, Ватинець, Лемешів, Козятин, Печихвости. Чимало вулиць громади не освітлюється. Не вистачає дитсадків, дитячих майданчиків, ФАПів. Існує дефіцит робочих місць, реальне та приховане безробіття, особливо в сільській місцевості. Всі ці проблеми не вирішувалися роками. Та й коштів громади на їх вирішення не вистачає через невеликий бюджет.

– Чи задоволені Ви роботою міської влади?

– На жаль, міська влада не демонструє системної роботи. Прослідковується упереджене та вибіркове ставлення до депутатів. Замість спільної роботи на благо громади, ведуться різні політичні ігри та торги. Особисті, вузькі інтереси часто ставляться вище інтересів мешканців. Це – неприпустимо і шкодить розвитку.

- А які враження від сесій міської ради?

- На початку каденції були порушення регламенту. Проєкти рішень не публікували на сайті міської ради вчасно. Але принципова позиція нашої фракції та деяких інших депутатів таки дала результати. Завдяки такій позиції тепер кожен має змогу ознайомитися з порядком денним сесії. Ми й далі будемо контролювати це питання. Бо мешканці Горохівської громади мають право знати, які рішення розглядаються і голосуються їх обранцями. Також додам, що «Свобода» пропонувала власний проєкт регламенту – значно простіший, досконаліший і доступніший для депутатів. Але міський голова вчинив інакше – вирішив просто завантажити документ з сайту ЮНІСЕФ. Хоча він – далекий від наших реалій і потреб.

– Міський голова Горохова Віктор Годик раніше мав дивну звичку не брати участі у голосуванні за проєкти рішень. Зараз щось змінилося?

– Ви праві. За словами депутатів минулих каденцій, мер дійсно не брав участь у голосуванні під час сесій. Але зараз ситуація змінилася. Міський голова тепер голосує особисто. Це тішить. Хоча не виключаю, що причина зміни поведінки міського голови може бути значно банальнішою: міській владі іноді просто не вистачає голосів.

– На Вашу думку, мер Горохова – самостійна фігура? Чи все-таки ним керують ззовні?

– На мою думку, Віктор Годик – несамостійний міський голова. Це видно по його рішеннях. Поінформовані люди кажуть, що Віктор Годик перебуває під впливом депутата Волинської облради, колишнього голови Горохівської райради, аграрія Тараса Щерблюка. Іноді важко збагнути, чи є окремі рішення міського голови власними, чи це рішення його «аграрного куратора». В будь-якому разі, така несамостійність погано впливає на розвиток громади. Тому що мер має бути самодостатньою і незалежною фігурою.

– Чи має Горохівська громада перспективи і як їх реалізувати?

– Перспективи будуть тоді, коли депутати і влада працюватимуть на користь громади і вийдуть за рамки обмеженого мислення. Рішення потрібно ухвалювати на благо усіх, а не ставити у пріоритет інтереси своєї родини, кумів чи друзів. Неправильно, коли земельні ділянки в першу чергу виділяться колишнім депутатам, кумам чи знайомим. Коли земля роздається з метою подальшого перепродажу. А проста людина чи молода сім’я роками не може отримати землі для ведення сільського господарства, закладення саду чи будівництва житла.

– Як у вашій громаді справи з бюджетом?

– Бюджет громади має 88 мільйонів гривень власних надходжень. З них на утримання апарату міської ради витрачається близько 20 мільйонів. Основні джерела наповнення – податок із доходів фізичних осіб, оренда землі та нерухомого майна. Звісно, цих коштів для вирішення усіх проблем недостатньо. Нам потрібно системно працювати над збільшенням бюджету і пошуком інвесторів, залученням грантових коштів та фінансів Державного фонду регіонального розвитку.

– Які принципи роботи сповідує фракція ВО «Свобода»?

– Порядність, чесність, праця на благо громади. Ми відкриті до діалогу. Виступаємо за рівний розподіл коштів бюджету громади між усіма її населеними пунктами. У нас не може бути привілейованого статусу для міста Горохова чи окремих сіл, у яких староста має певні преференції перед міською владою. Усі рівні – і ніхто не має бути обділений увагою.

– Трішки про особисте. Розкажіть про Ваші інтереси поза суспільно-політичною сферою.

– Моє хобі, яке зі мною ще з дитинства – це спорт. Зокрема – важка атлетика, біг. Пригадую часи, коли з друзями грали у великий теніс у нашому міському парку. На жаль, зараз такої можливості немає. Полюбляю також подорожі, читаю книги, працюю. З початком російської агресії проти України активно займався волонтерською діяльністю. Вільного часу мало, але намагаюся проводити його з користю для ближніх та саморозвитку.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити