image
 |  5 27 Квітня 2023 | 20:13

ПАРЄ визнала депортацію українських дітей геноцидом та ордер на арешт путіна

Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила важливу резолюцію, яка стосується примусової депортації українських дітей та дорослих в росію, а також визнала ордер на арешт російського диктатора володимира путіна.

Про це повідомив нардеп, член української делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко у Telegram, передає УНН.

Гончаренко зазначає, що у резолюції ПАРЄ вперше згадується термін "геноцид" відносно дій рф в офіційному документі такого рівня.

Крім того, Парламентська Асамблея вітає рішення Міжнародного Кримінального Суду щодо ордеру на арешт президента росії Путіна, та Уповноваженої з прав дітей РФ Марії Львової-Бєлової.

"І це одне з найголовніших рішень ПАРЄ в цій резолюції. Не всі члени ПАРЄ є країнами, які ратифікували Римський статут. (Статут по якому виданий арешт путіна). І саме прийняття цієї резолюції розширює коло країн, де путін офіційно вважається підозрюваним у військових злочинах. путін — розшукуємий військовий злочинець. Тепер це підтвердила і ПАРЄ", - написав Гончаренко.

Незаконну масову депортацію українських дітей російською окупаційною владою визнано геноцидом. Відповідну резолюцію підтримали у ПАРЄ. Про це повідомила глава української делегації у ПАРЄ Марія Мезенцева.

"Незаконну масову депортацію українських дітей російською окупаційною владою визнано геноцидом. ПАРЄ щойно проголосувала відповідну резолюцію", - написала Мезенцева у Telegram.

Як повідомила нардеп і член української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук, за резолюцію віддали 87 голосів.

Крім того Кравчук оприлюднила основні тези резолюції.

Прийнята Резолюція ПАРЄ «Депортація та примусове переміщення українських дітей та інших цивільних осіб до російської федерації та на тимчасово окуповані території України: створення умов для їх безпечного повернення, припинення цих злочинів та покарання винних», зокрема:

наголошує, що задокументовані факти депортації та насильницького переміщення українських дітей підпадають під дію Конвенції про геноцид 1948 року, стаття 2 якої визначає, що насильницьке переміщення дітей з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу вважається злочином геноциду;

вітає рішення Міжнародного кримінального суду від 17 березня 2023 року про видачу ордерів на арешт президента рф путіна та уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової за воєнні злочини незаконної депортації та переміщення українського населення та закликає держав-учасниць Римського статуту вжити всіх можливих заходів для виконання своїх зобов'язань щодо цього рішення;

підтримує необхідність ретельної фіксації, збору та оцінки доказів злочину геноциду, як це передбачено Римським статутом та Конвенцією про геноцид;

закликає МКС розглянути питання про можливе притягнення до відповідальності за відповідний злочин геноциду винних, та закликає держав-учасниць розглянути можливість притягнення до відповідальності за всі злочини в своїх національних судах, де це можливо;

нарешті, Резолюція закликає вжити негайних заходів для припинення незаконного примусового переміщення та депортації українського населення. Асамблея також підкреслює необхідність реєстрації та моніторингу окремих випадків як для того, щоб забезпечити механізми швидкого відшкодування, так і для збору доказів з метою притягнення винних до відповідальності.

"Це ще один практичний крок до відновлення справедливості. Ще один крок до нашої Перемоги!" - резюмувала Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маріуполь, Ірпінь, Буча: Google оновив супутникові знімки зруйнованих росією міст

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити