image
 |  0 18 Січня 2022 | 15:22

Показали повню у Старому місті (ФОТО)

Перша повня 2022 року, яку називають Вовчим місяцем, настане 18 січня. Утім для неозброєного ока місячний диск здаватиметься повним протягом кількох ночей, починаючи з 17 січня.

Точний час Вовчої повні – 18 січня 2022 року о 01:48 за київським часом. У цей момент Місяць досягне максимальної яскравості, а його зіркова величина становитиме -12,35, - пишуть Волинські новини.

Наш природний супутник є найяскравішим об'єктом у нічному небі, тому його дуже легко спостерігати навіть без спеціального обладнання.

Наші пращури називали повню по-різному, залежно від особливостей місяця, в якому вона наставала. У Європі та Америці холодними січневими ночами жителі сіл часто чули вовче виття, тому повний місяць у січні стали називати Вовчим. Раніше вважалося, що вовки виють від голоду, проте насправді їм байдуже, на що вити. За допомогою голосу ці хижаки найчастіше спілкуються, підтримують згуртованість зграї або відлякують чужинців. Виття – найважливіша форма спілкування та соціальної поведінки вовків. Помилкове уявлення склалося, оскільки вони здебільшого виють вночі, при цьому підіймаючи голову вгору, ніби до нічного світила.

У інших культурах повні можуть мати різні назви. Деякі народи не звертали уваги на вовків та підкреслювали інші особливості місяця. Наприклад, китайці називали січневу повню Святковим місяцем, кельти – Тихим, північні американці – Старим, черокі (народ у Північній Америці, що історично був розселений на південному сході теперішньої території США) – Холодним, а мешканці Південної півкулі – Сінним, Оленячим, Грозовим та Медовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЦНАПі Луцька встановили сканери QR та штрих кодів з мобільного застосунку «ДІЯ»

Наступний повний місяць, відомий як Сніжний, буде 16 лютого 2022 року.

Загалом цього року повню можна буде спостерігати 12 разів – щомісяця. Однак іноді трапляється 13 повних місяців за один календарний рік. Востаннє це відбувалося у 2020 році. Один місячний цикл (вісім місячних фаз) займає 29,5 днів – 354 дні для 12 повних циклів. Однак це трохи коротше, ніж один календарний рік, який становить 365 або 366 днів, тому приблизно кожні два-три роки можна спостерігати 13-й повний Місяць, який називають Блакитним.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити