image
 |  0 1 Січня 2022 | 11:58

Показали, як проходить ремонт у Білому та Сірому будинках, де жила Леся Українка

Білому та Сірому будиночка сім'ї Косачів, де жила Леся Українка, у селі Колодяжне Ковельського району 31 грудня завершують ремонт. Реставраційно-ремонтні роботи тривали шість місяців, – розповіла Суспільному завідувачка музею Ольга Бойко.

Про це повідомляє Суспільне.

Зміни у Білому будинку

На фінальній стадії ремонтних робіт у Білому будинку відбулися внутрішні оздоблення. Так, зі слів директорки, у кімнаті Білого будинку на стіни візерунки наносили через трафарет. Оксана Бойко каже: Косачі цей будинок називали Білий флігель, і нині в музеї хочуть відновити цю назву.

Також у білому будинку відновили камін і реставрували кахлі, пічник. Нині ним опалюють будівлю двічі на день.

Зі слів директорки, у Білому будинку була третя кімната, нині вона не збереглася, залишився лише фундамент. "Проєктно-кошторисною документацією не було передбачено її відновлення і будівництво. Тому тільки відзначено межі кімнати", — додає Ольга Бойок.

У меморіальних будинках родини Лесі Українки на Волині завершили ремонтСуспільне Волинь

Відвідувачам показуватимуть, наскільки будинок був більшим за часів життя Лесі Українки.

Ремонт у Сірому будинку

У Сірому будинку ремонт завершився столярними роботами та внутрішнім оздобленням.

У будинках замінили вікна, оновили горішнє утеплення, стіни та підлогу. Відновили роботу груб та камінів. Веранди набудуть такого вигляду, як при Косачах, – розповіла виконроб Галина Капризова.

Щороку, — каже завідувачка Ольга Бойко, — музей відвідує майже 25 тисяч туристів. З її слів, загальна кошторисна вартість відновлення культурного об'єкта становить понад 11 млн гривень. До фінансування залучили кошти державного та місцевого бюджетів.

Що відомо

Вперше про руйнування будинків музейники розповіли влітку 2020. У хаті, яка була збудована 1890-го року осипалася тинькування, на стінах з'явилися тріщини.

У грудні 2020-го музей посів переможне третє місце в попередньому конкурсному відборі програм і проєктів, що можуть реалізовувати коштом Державного фонду регіонального розвитку вже наступного року.

У квітні 2021 року на Волині оголосили тендер на реставрацію пам’ятки культурної спадщини "Білий та Сірий будинки Косачів". Вартість робіт – 10 мільйонів 639 тисяч гривень. Його виграла фірма "Житлобуд-2", яка відреставрує будинки за 6 мільйонів 500 тисяч гривень.

В серпні у "Білому" будинку Косачів, який належить до Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, волинські науковці провели археологічні дослідження.

9 червня цього року "Сірий" будинок Косачів, який належить до Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, закрили на ремонт. В серпні реставраційні роботи стартували і в "Білому" будиночку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кінець світу»: зняли фільм про незайману красу Волинського Полісся (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити