image
 |  2 13 Липня 2021 | 11:36

Лжееліта: українським політичним партіям довіряють лише 19,5% виборців, – опитування

Політичним партіям довіряють всього 19,5% українців, йдеться в результатах опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Не довіряють політпратіям 74,2% громадян. Ще 6,3% не визначилися з відповіддю на це питання.

Про це повідомляє «Дзеpкало тижня».

При цьому 56% українців не довіряють партіям, тому що вони не виконують передвиборчі обіцянки. Ще 41% не вірить політичним силам через їх корумпованість, а 31% – через їх залежності від олігархів.

На питання про те, чого не вистачає політичним партіям, існуючим в Україні, респонденти відповіли так:

не вистачає вміння і бажання захищати інтереси простих людей - 43%;

не вистачає вміння вирішувати конкретні проблеми, що хвилюють простих громадян - 34%;

не вистачає незалежності від олігархів - 30%;

прозорості та підзвітності перед суспільством - 24,5%;

не вистачає достатнього фінансування на свою діяльність - 8%.

Приєднатися до політичних партій готові близько 19% громадян. Серед таких українців виборцями «Батьківщини» виявилися майже 24%, виборцями «Євросолідарності» - 22,5%.

Трохи більше третини опитаних (36%) переконані, що в Україні є партія, що представляє їх інтереси. Протилежної думки дотримуються 57,6% виборців, ще 6,5% важко відповісти на це питання.

Серед виборців різних партій ствердно на питання про те, чи є партії, які відстоюють їх інтереси респонденти відповіли так:

серед виборців проросійської ОПЗЖ - 67,7%;

серед виборців «Європейської солідарності» - 53,7%;

серед виборців «Батьківщини» - 48,5%;

серед виборців «Сила і честь» - 45,5%;

серед виборців «Слуги народу» - 37,5%.

Для 38,8% українців головним міркуванням для підтримки тієї чи іншої партії є здатність політсили захищати інтереси простих людей. Ще 27,1% відповідаючи на таке питання назвали доброчесність партії. Для 21,9% головним міркуванням є наявність в партії професіоналів з управлінським та менеджерським досвідом.

Дослідження провели спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 1 по 7 червня 2021 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). Всього опитали 2003 респондентів. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і з дизайн-ефектом 1.1) не перевищує 2,4%. Фінансування опитувань здійснено в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В останній день перед новими нормами Закону про мову Зеленський та його «слуги» готують його знищення

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити