image
 |  0 12 Липня 2020 | 08:48

Поляки хочуть створити в Холмі Музей жертв «Волинської трагедії»

Поляки хочуть створити Музей жертв «Волинської трагедії» у Холмі – історичному етнічному українському місті, з якого примусово виселили українців.

Віце-прем'єр-міністр Польщі Яцек Сасіна оголосив в п'ятницю про плани створити в Холмі Інститут правди і примирення та Музею жертв "Волині".

Про це повідомляє "Рупор" із посиланням на Radio Lublin. 

Відзначається, що оголошенням і публічним підписанням концепції створення двох нових інститутів уряд Польщі початок відзначення 77-ї річниці "Волинської трагедії".

"Єврейська нація змогла вшанувати пам'ять жертв геноциду і створити Інститут Яд Вашем, і ми також зобов'язані такою пам'яттю загиблим полякам і всім, хто постраждав на Волині", - заявив віце-прем'єр-міністр Польщі.

Він назвав це дуже важливою історичною ініціативою, яка відновить пам'ять "про злочин геноциду і його жертви".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед другим туром виборів у Польщі президент Дуда розігрує антиукраїнську карту, – ВО «Свобода»

За словами Сасіна, в Холмі також вшанують українців, які рятували життя своїх сусідів або польських членів їх сімей.

"Це ініціатива 21 століття, яка зробить Холм центром історичної пам'яті при польських прикордонних районах", - заявив заступник польського прем'єра.

Він додав, що це буде спільна справа президента Анджея Дуди, уряди Польщі та органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що Холм знаходиться на території колишніх українських етнічних земель, на яких була проведена операція "Вісла" - етнічна чистка з використанням військ СРСР і Польської республіки.

Акція "Вісла" полягала у примусовій депортації українців з їх етнічних територій, - Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини - на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані «повернуті території» (пол. Ziemie odzyskane) з метою асиміляції українського населення під маніпулятивним приводом обмеження підтримки українського підпілля місцевим населенням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадайте Сагринь і не прислужуйте полякам у Павлівці, – депутат облради до волинських чиновників

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити