image
 |  11 9 Липня 2020 | 16:44

Перед другим туром виборів у Польщі президент Дуда розігрує антиукраїнську карту, – ВО «Свобода»

Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» відреагувала заявою на чергові антиукраїнські висловлювання президента Республіки Польща Анджея Дуди.

Нижче публікуємо повний текст заяви:

«З приходом липня у польських політиків традиційно спостерігається загострення антиукраїнської істерії на темі польсько-українського протистояння у Другій Світовій війні. Цього разу вона проявилась у т.зв. зверненні до «учасників заходів із вшанування 77-річчя Волинського злочину в Луцьку, Павлівці та Гуті Пеняцькій» президента Польщі Анджея Дуди.

Зрозуміло, що бажання сподобатись шовіністичній частині польського виборця напередодні другого туру президентських виборів у Польщі декому затьмарює розум. Причому настільки, що змушує діючого президента та кандидата в президенти від партії «Право і справедливість» Анджея Дуду вдаватися до політичних маніпуляцій, які не мають нічого спільного з історичною правдою і скидаються швидше на політичний маразм та дипломатичний абсурд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погуляйко порадив Зеленському уникати незручних запитань від журналістів

Знову – антиісторичні і бездоказово заокруглені цифри до 100 тисяч жертв із польської сторони, без бодай найменшого згадування про українські жертви. Знову – натяки на територіальні претензії до України, згадки про територію Галичини як Східну Малопольщу. Знову – намагання звести протистояння до локального конфлікту і назвати суто «Волинським злочином» та «Волинською різнею», без згадування про трагічні події на Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині. І все це – приперчене маніпулятивними спробами нагнати жаху на польського виборця заїждженими фразами про «етнічні чистки», «геноцид» та «злочини ОУН-УПА».

«Свобода» не раз попереджала: польські політики не повинні забувати, що наш спільний геополітичний ворог – Росія. Прикро, але минулі помилки нічому польську владу не навчили. Адже в цій черговій антиукраїнській істерії вони вкотре не можуть відійти від спадку комуно-совєцької термінології та історіографії. Знову створюючи вигідну для Путіна, який воює з Україною, антиісторичну пропагандистську картинку. Адже саме таку термінологію та історіографію нині активно пропагують у Кремлі.

Схоже, нічим, окрім дешевого передвиборного піару, не вмотивоване звернення Анджея Дуди до абстрактних «учасників заходів із вшанування 77-річчя Волинського злочину», писалося дуже поспіхом і нашвидкоруч. Мабуть, уже за результатами першого туру президентських виборів. Бо стільки абсурдного пустослів’я не було навіть у попередніх антиукраїнських заявах Анджея Дуди.

Політику такого рівня мало би вистачити глузду не називати злочином те, чого ніхто, крім російського окупанта, таким не називає; не таврувати бездоказово злочинцями вояків ОУН-УПА, які є нашими українськими героями і на державному рівні визнані в Україні воюючою стороною в Другій Світовій війні. Зрештою, не шукати «безрозсудного націоналізму та зневаги до людської гідності» в національно-визвольній боротьбі українців на своїх етнічних територіях. «Свобода» вкотре наголошує: ОУН і УПА воювали за самостійну незалежну соборну Українську державу не під Краковом чи Варшавою, а на своїй, Богом даній землі.

Проте, мабуть, у передвиборчій ейфорії Дуда не надто переймався аналізом розвитку подій на схід від Польщі і, щоб сподобатися т.зв. «кресов’якам», вирішив і надалі послугуватися постсовєцькими штампами. Зрозуміло, що заради досягнення мети в хід ідуть будь-які засоби.

А щодо публічного озвучення подібних антиукраїнських заяв, яке дозволив собі під час богослужіння в луцькому кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла польський дипломат, начальник візового відділу Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Пьотр Матусяк – то це просто неприпустимо! Вважаємо, що цей факт не має залишитися без реагування офіційної влади України, і такий дипломат – бути визнаний «персоною нон грата» в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Так званий ринок землі виявився аферою, - Тягнибок

Констатуємо: такі дії польського президента та польських дипломатів стали можливими в умовах цілковитої безхребетності МЗС, провальної зовнішньої політики Зеленського та відсутності будь-якої реакції центральної влади України на цей недружній по відношенню до України жест. Тому ВО «Свобода» вимагає негайної реакції на цей інцидент зі сторони Президента, Прем’єр-міністра, МЗС та українських дипломатів.

Поляки можуть не сумніватися: Україну, українських Героїв та українські національні інтереси буде кому захистити навіть при бездіяльності офіційної влади. Зеленський – це ще не держава, а його влада – скороминуча. В умовах кровопролитної війни з Росією в Україні виросло нове покоління захисників держави – гідних нащадків ОУН і УПА та безстрашних Героїв Небесної сотні під час Революції гідності. Це має знати кожен, хто насмілиться зазіхати на українські національні інтереси.

Волинь пам’ятає: спалені села, поруйновані церкви і тисячі невинно убієнних українців від рук польських, німецьких, російських окупантів.

Волинь пам’ятає і вшановує всіх вояків ОУН і УПА, хто поліг у боротьбі за незалежність Української держави у боротьбі з ворогами української нації.

Слава Україні! Героям слава!» – йдеться у тексті заяви.

Заяву підписав голова Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Анатолій Вітів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити