image
 |  2 11 Січня 2019 | 13:36

Позов Савченка швидше скидається на політичну аферу, аніж на юридичний акт, – фракція ВО «Свобода»

Підписаний головою Волинської ОДА адміністративний позов до обласної ради – безпрецедентний невмотивований документ, який швидше скидається на політичну аферу, аніж на юридичний акт.

Про це йдеться в заяві фракції ВО «Свобода» в обласній раді, яку оприлюднив на своїй сторінці в мережі Фейсбук її голова Анатолій Вітів.

«Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» розцінює намагання голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Савченка в судовому порядку скасувати рішення Волинської обласної ради від 20 грудня 2018 року №22/13 «Про обласний бюджет на 2019 рік» як спроби ревізувати офіційні документи найвищого представницького органу місцевого самоврядування Волинської громади. Вважаємо, що це – не що інше, як намагання виправдати перед «верхами» власну неспроможність, невміння чи небажання знайти порозуміння і налагодити конструктивну співпрацю з депутатським корпусом обласної ради», – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Волинської ОДА Олександр Савченко – проти депутатів обласної ради

«При аналізі підписаного головою ОДА адміністративного судового позову можемо констатувати, що це – безпрецедентний невмотивований документ, який швидше скидається на політичну аферу, аніж на юридичний акт. Адже при комісійному і сесійному обговореннях та прийнятті бюджету обласна рада діяла виключно в межах компетенції і не вийшла за рамки своїх повноважень. І той факт, що обласний бюджет Волині на 2019 рік належним чином прийнятий і оприлюднений, уже визнали столичні урядові інстанції. Зокрема цей факт офіційно зафіксований на сайті Міністерства фінансів України», – додають свободівці.

Націоналісти нагадують, що Волинська обласна рада – самодостатній представницький орган Волинської громади, який здійснює управління краєм через своїх легітимно і законно обраних представників – депутатів облради. Будь-які спроби чи намагання представників президентської вертикалі нав’язувати нам виключно свою волю і свої владні рішення будуть розцінені як перешкоджання колегіальній роботі депутатського корпусу та зазіхання на самоврядні права, гарантовані Європейською Хартією місцевого самоврядування. Такі спроби зустрічатимуть природний опір самоврядних органів нашого краю і заздалегідь приречені на провал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко не знає, хто його прес-секретар

Вони ж наголошують, що при аналізі внесеного обласною державною адміністрацією проекту бюджету на 2019 рік абсолютна більшість депутатів не могли змиритися з тим, що в ньому не закладено жодних видатків на програму соціального захисту населення для надання матеріальної допомоги волинянам, які опинились у скрутних життєвих обставинах, підтримки підприємств спільної власності територіальних громад області, критичною невідповідністю передбачених коштів на соціальні та медично-профілактичні програми (до прикладу, програми «Волинькард»), підтримки ряду соціально значимих комунальних закладів (обласна клінічна лікарня, психлікарня, онкодиспансер, інфекційна лікарня, протитуберкульозне об’єднання тощо).

«Власне, саме цим і були зумовлені зміни до обласного бюджету на 2019 рік, запропоновані депутатами на постійних комісіях ради, які були акумульовані і підтримані постійною комісією з питань бюджету уже як консолідована позиція інших постійних депутатських комісій, окремих депутатів та уповноважених представників депутатських фракцій. У такий спосіб нам вдалося збалансувати проект бюджету, внесений ОДА, аби унеможливити наявність «білих плям» і прогалин у розподілі коштів обласного бюджету. При цьому, наголошуємо: запропоновані у редакції бюджетної комісії зміни до проекту бюджету на 2019 рік, який вніс голова ОДА, становлять лише 0,17% від показників обласного бюджету!» – аргументують свою позицію у фракції ВО «Свобода».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Волинської ОДА взяв на себе функції судді

«Мабуть, голова ОДА Олександр Савченко досі не може зрозуміти, що Волинь – не та територія, де «правила гри» і накази до їх виконання встановлює і віддає лише одна людина, а решта – їх виконують. Волинська обласна рада – колегіальний орган зі сформованими традиціями співіснування, де рішення приймає більшість, але де також уміють вислуховувати, поважати і враховувати думку меншості. Тому ніхто і ніколи не буде підкорятися одній особі, якого би великого рангу вона не була і яким би самодержцем себе не уявляла», – додають волинські свободівці.

Вони впевнені: будь-які домагання керувати обласною радою по-іншому – це однозначний відхід від завоювань Революції гідності і спроби реваншу, за якими – намагання побудувати в Україні міліцейську державу і утвердити наказово-диктаторські методи правління олігархічно-міліцейського режиму.

«Для Волинської обласної ради такі форми і методи роботи – вже в минулому. Спроби перетворити обласну раду в «ручний додаток» до обласної державної адміністрації у формі депутатів-«кнопкодавів» на Волині не матимуть успіху. Волинська обласна рада є тим владним органом місцевого самоврядування, останнє слово у прийнятті рішень в якому – за всім депутатським корпусом. Ми від цих завоювань не відступимо», – запевняють у фракції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Волинської ОДА Савченко переплутав обласну раду з совковою міліцейською дільницею, - депутат облради

«Вважаємо за доцільне сказати в силу відомих причин не зовсім обізнаному з місцевим реаліями голові ОДА Олександру Савченку: у Вас – погані радники. Не створюйте прецедентів і не протиставляйте себе депутатському корпусу. Ліпше сконцентруйте свою увагу на наповненні бюджету, сприянні, а не блокуванні роботи таких бюджетоутворюючих підприємств, як «Волиньторф» і «Волиньприродресурс», підтримці інфраструктури комунальних об’єктів волинських громад», – резюмують свободівці.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити