image
 |  2 6 Серпня 2020 | 08:49

У сусідів: презентували виставку про сіамську принцесу – родом із Волині

Виставку про дружину сіамського принца, яка родом із Великої Волині, презентували в Рівненському обласному музеї. Катерина Десницька народилася наприкінці 19-го століття у Луцьку, в родині голови окружного суду.

Про це розповіла «Суспільному» упорядниця виставки Алла Українець.

Катерина була одружена з сіамським принцом Чакрабонгсе і отримала титул графині Пхітсанулок. Згодом вона приїжджала в Україну, зокрема – до сестри у Здолбунів. В експозиції представили архів її родини, яка згодом жила у Клевані і Новоставі Рівненського району.

Чоловік сестри принцеси Іван Оболонський був засновником найбільшого на Волині Пластового Куреня. Йому теж присвячена частина виставки, пояснила наукова співробітниця музею Алла Українець.

На відкриття до музею приїхали делегації зі Здолбунова та Клевані. Вони попросили згодом привезти й до них цю виставку. Документи планують надіслати дипломатам з Таїланду, аби там також знали про походження графині.

За словами Алли Українець Катерина Десницька за фахом була медсестрою та рятувала тайців під час епідемії чуми.

«Вона була учасницею російсько-польської війни 1904-1905 років, одна з чотирьох жінок в царській Росії нагороджена чотирма нагородами», – додала наукова співробітниця.

Про сіамську принцесу зняли кілька документальних фільмів та поставили балет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали найкрутіший український позашляховик ЛуАЗ (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити