image
 |  11 16 Грудня 2019 | 23:10

«Прихватизували» разом із людьми: «вчорашні» лісівники вже керують приватними мисливськими фірмами

Головні мисливствознавці державних підприємств «Маневицьке лісове господарство» і «Колківське лісове господарство» Микола Корець та Юрій Наглюк змінили роботу. Вони очолили приватні мисливські фірми, на користь яких нещодавно лісгоспи відмовились від угідь.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні «Сила правди» під заголовком «На Волині «вчорашні» лісівники очолили приватні мисливські фірми, яким нещодавно «подарували» угіддя».

У жовтні 2019-го депутати Волинської обласної ради підтримали рішення Маневицького і Колківського лісгоспів відмовитись від мисливських угідь площею понад 12 тисяч та 30 тисяч гектарів відповідно.

Того ж дня наступним питанням розглянули безоплатну передачу цих площ і частини тих, якими держлісгоспи не користуються ще з жовтня 2018-го, новоствореним мисливським фірмам ТОВ «Мисливство Волині» (36 255,44 га) та ТОВ «Поліський єгер» (19 834,7 га). Загалом, у приватне користування компаніям на 25 років перейшло 56 090 гектарів.

Цим рішенням передували справжні баталії. Спершу на сполох забили у Маневицькому районі. Місцеві мисливці звинувачували головного мисливствознавця ДП «Маневицьке ЛГ» Миколу Корця у лобіюванні інтересів приватного товариства «Мисливство Волині». Про це «Сила правди» писала у матеріалі «На Волині назріває перерозподіл мисливських угідь».

Після публікації до автора зателефонував сам Микола Корець. Він стверджував, що закиди про лобіювання - це наклеп браконьєрів, і обіцяв надати цьому докази.

Далі на засіданні постійної комісії облради з питань екології розгорілись гарячі дискусії за участю представників «фірм-щасливчиків» - тих, кому відмовили претендувати на ці угіддя, і керівництва Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства, яке очолює скандально відомий Олександр Кватирко.

Так, зокрема, рішення лісгоспів позбавитись від мисливських угідь і надати їх приватним користувачам підтримали перший заступник начальника ВОУЛМГ Руслан Войцеховський та завідувач сектору мисливствознавства ВОУЛМГ Василь Сухопор. Головний аргумент, яким вони оперували, – мисливська галузь збиткова.

«У 2018-ому році у мисливське господарство вклали 861 тисячу гривень, а надходжень отримали 187 тисяч. Це 21,7%. Загалом, окупність мисливського господарства від 5 до 20%. В період ринкової економіки ніхто не буде займатись цим, якщо нема прибутку», — резюмував Василь Сухопор.

Проте депутати, незважаючи на протести решти мисливців Маневиччини, погодили такі зміни.

На початку грудня у публічних реєстрах фізичних та юридичних осіб з'явилася інформація про зміну керівників приватних мисливських фірм «Мисливство Волині» (Маневичі) та «Поліський єгер» (Колки). Їх очолили головні мисливствознавці держлісгоспів: Микола Корець і Юрій Наглюк відповідно.

А в реєстрі електронних декларацій вдалося відшукати інформацію про трудовий шлях згаданих лісівників.

Так, Юрій Наглюк декларацію перед звільненням подав 27 листопада, а приватну фірму очолив 4 грудня.

Декларація Миколи Корця подана 28 листопада, а посаду директора ТОВ «Мисливство Волині» він обійняв 2 грудня. За два тижні роботи Микола Корець, схоже, не запам'ятав ім'я власника фірми, яку очолив.

— Ви стали керівником цього мисливського підприємства. Як це сталося?

— Ну, запропонували мені і я пішов.

— А ви працюєте в лісовому господарстві?

— Ні. З лісгоспа звільнили. Не було роботи. Запропонували і я пішов.

— Ви звільнилися наприкінці листопада, а вже 3 грудня ви працювали в цій мисливській фірмі, так?

— Так.

— Вам не здається, що це виглядає якось підозріло? Тоді вас звинувачували, що саме ви лобіювали передачу угідь цій фірмі.

— Це неправда. Я ж казав, я буду в Луцьку, то давайте зустрінемось і поговоримо. Як ви хочете, щоб я без роботи лишався?

— А чому вас звільнили з ДП «Маневицьке лісове господарство»? Скорочення якесь?

— Не я ж відмовлявся від мисливських угідь. Підприємство відмовилось і всіх звільнили: мене і єгерів. Розумієте ви це чи ні?! Зібрали нас і сказали: пишіть заяви на звільнення, ви нам не треба. Через деякий час зателефонували і пропонують роботу. Не одна пропозиція була.

— А хто вам зателефонував, хто пропонував роботу?

— Ну, з Луцька. Директор фірми.

— А як його звуть?

— Е… Ну, хто директор… Ви ж самі прекрасно знаєте, хто там директор. Я по телефону не буду вам казати, хто. Зустрінемось і тоді скажу.

Нагадаємо, за даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Мисливство Волині» і ТОВ «Поліський єгер» були створені в один день - 6 червня 2019-го року і зареєстровані за адресою: м. Луцьк, вул. Рівненська, 74.

Керівником обох фірм була одна людина - Віктор Кирилюк. Він також був серед засновників цих підприємств.

Згодом засновником та бенефіціаром ТОВ «Поліський єгер» став син відомого на Волині аграрія Віктора Шумського Олександр Шумський із Ратніва Луцького району.

А ТОВ «Мисливство Волині» офіційно заснували вже згаданий Віктор Кирилюк, Володимир Ковальчук із Луцька та Сергій Засядько з Рівненщини.

Залишається лише здогадуватися, як ДП «Маневицьке лісове господарство» і ДП «Колківське лісове господарство» стежитимуть за дотримання правил мисливства на своїх територіях. Особливо, зважаючи на те, що приватні мисливські фірми тепер очолюють їхні колишні мисливствознавці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держприкордонслужба судиться з Волиньрадою через мисливські угіддя

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити