image
 |  133 19 Лютого 2024 | 18:13

П'ятеро російських генералів давали вказівки розганяти Майдан

Слідство зібрало докази про російський слід у придушенні протестів під час Революції гідності.

Про це йшлося на брифінгу в Офісі генерального прокурора, повідомили "Суспільне".

"Злочини вчинялися руками українських правоохоронців, однак російські спецслужби мали великий вплив", - повідомив начальник департаменту прокурор Олексій Донський.

П'ятеро російських генералів кілька разів приїжджати в Україну і потім давали вказівки щодо силових розгонів мітингів, сказав прокурор.

Встановлено безпосередній вплив спецслужб Російської Федерації на представників української влади, тодішнє керівництво правоохоронних органів і силових відомств, заявив Офіс генпрокурора.

Росіяни діяли з метою розпалювання національної ворожнечі та ненависті в межах підривної діяльності проти України.

За даними слідства, на виконання спільного рішення тодішніх керівників СБУ і російської ФСБ, у грудні 2013-лютому 2014 років 20 співробітників російської спецслужби трьома групами приїжджали в Україну і за допомогою працівників СБУ вели інформаційну діяльність.

Торік серед 63 осіб, яким правоохоронці оголосили підозри у злочинах проти майданівців, були 20 співробітників ФСБ РФ, зокрема, п'ятеро генералів.

Убивства мітингувальників здійснювали українські силовики, які виконували злочинні вказівки тодішньої влади, відбувалося це під впливом РФ, сказав Донський.

"Злочини вчинялися руками українських правоохоронців, однак, безумовно, Російська Федерація мала величезний вплив на прийняття цих рішень. Взагалі на весь хід подій, які відбувалися під час Революції гідності", - заявив прокурор.

Слідчі восени минулого року направили на розгляд суду справу щодо колишнього президента Віктора Януковича і представників його силового блоку, яким, серед іншого, інкримінують організацію і виконання убивств мітингувальників 18-20 лютого 2014 року.

"Якщо говорити про організаторів розстрілів по подіям 18-20 лютого, то безпосередньо докази стосовно впливу керівництва Російської Федерації на ці злочини ви можете почути під час судового розгляду. Вони стосуються як комунікації на рівні керівників держав, так і силовиків. Тут йде питання про вплив на прийняття рішень", - сказав Донський.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити