image
 |  5 19 Грудня 2019 | 17:34

Рада зробила крок до введення кримінальної відповідальності для «злодіїв у законі»

Верховна Рада України підтримала за основу законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність для "злодіїв у законі".

Про це повідомляє кореспондент #Букв.

За проєкт закону № 2513 проголосували 264 народних обранця.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроєкту є “припинення діяльності злочинних спільнот, учасників таких спільнот, притягнення до кримінальної відповідальності “злодіїв у законі”, а також інших учасників злочинних спільнот та осіб, причетних до створення та функціонування злочинних спільнот”.

Відповідно до законопроєкту, в Кримінальному кодексі планується передбачити визначення поняття “злодій у законі”. Це людина, яка “дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти”.

Організатор злочинного співтовариства підлягає кримінальній відповідальності за всі злочини, вчинені співтовариством.

До Кримінального кодексу нардепи хочуть внести окрему статтю “Створення злочинного співтовариства і перебування особи в статусі “злодій у законі”. За такі порушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

Читайте також: «Споконвічно російські території»: Путін заявив, що розбереться з частиною України

Звільняється від такої відповідальності учасник злочинного співтовариства, який повідомить правоохоронцям про його існування і про “злодія в законі”, а також буде сприяти слідству.

У законопроєкті прописана відповідальність і для замовників злочинів. Так, звернення до “злодія в законі” може спричинити позбавлення волі на 3-5 років із можливою конфіскацією майна. Якщо таке звернення спровокувало тяжкі наслідки – то до позбавлення волі на 5-10 років із конфіскацією майна або без.

Організація “сходки” представників злочинних організацій або співтовариств буде каратися позбавленням волі на строк від 3 до 6 років. Якщо ж учасник такого заходу завчасно “здав” спільників, його звільнять від відповідальності.

За сприяння учасникам злочинного співтовариства з боку посадової особи передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на 5-7 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити