image
 |  0 4 Червня 2020 | 22:47

Росія проводить у Бразилії спецоперацію з дискредитації України, – посол

Заворушення у Бразилії та поширення провокативної інформації, зокрема щодо українських прапорів на мітингу на підтримку президента Жаїра Болсонаро, дають підстави говорити про те, що Росія проводить операцію з дискредитації України.

Про це в коментарі Укрінформу розповів посол України в Бразилії Ростислав Троненко.

«На думку бразильців, останні події свідчать про проведення Росією операції з дискредитації України відповідно до всіх канонів гібридної війни. Про це свідчать також впізнавані сумнозвісні штампи про роль ОУН, УПА, Степана Бандери та інші. Минає час, а лекала радянсько-російської пропаганди про «український буржуазний націоналізм» залишаються тими самими», - сказав дипломат.

Він вказав на те, що Росії не подобаються хороші відносини, що склалися між президентами України та Бразилії.

«На переконання бразильських аналітиків, нашого сусіда надзвичайно дратують ті приязні відносини, що склалися між президентами України та Бразилії після особистої зустрічі у Токіо в жовтні минулого року та досягнуті домовленості щодо конкретного наповнення нашого стратегічного партнерства», - сказав Троненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новим міністром культури став скандальний нардеп Зеленського

За його словами, позаминулої та минулої неділі в центрі Сан-Пауло, де найбільша в країні кількість інфікованих COVID-19 та летальних випадків, проходили маніфестації на підтримку президента Бразилії Жаїра Болсонаро, відомого своїми різкими заявами проти політики губернатора штату та мера цього мегаполісу, направленої на дотримання в першу чергу рекомендацій ВООЗ щодо продовження карантину. Президент країни навпаки вважає, що в першу чергу потрібно піклуватися про економіку та добробут населення, особливо незаможних.

Під час маніфестацій учасники традиційно використовують прапори країн, яким симпатизує президент Болсонаро, зокрема США, Ізраїлю, Іспанії та синьо-жовто-зелений прапор самої Бразилії.

«Поява червоно-чорного прапора з білим українським тризубом викликала безпідставні звинувачення у «використанні проурядовими демонстрантами символіки національного визвольного руху «Правий сектор», який наслідує ідеї ОУН-УПА та пропагує неонацизм». Пізніше ці меседжі підтримали ліві радикальні ЗМІ, що незадоволені політикою президента», - розповів Троненко.

Посольство України та особисто посол з цього приводу давали роз’яснення офіційно на рівні МЗС Бразилії, військових та цивільних відомств, які займаються питаннями безпеки та підтриманням громадського порядку, ЗМІ.

Ситуація набула нового розвитку минулої неділі, 31 травня, коли відбулися зіткнення між поліцією, об‘єднаним антифашистським рухом за демократію та колоною вболівальників трьох відомих футбольних клубів.

«Керівник поліції Сан-Пауло заявив, що «заворушення між фанатами футбольних клубів та прихильниками президента Болсонаро спровокувала символіка європейських праворадикалів, яку вболівальники асоціювали з неонацистською», і доручив розпочати розслідування інциденту. Варто додати, що фанатів поліція розігнала із застосуванням сили, а прихильники президента продовжували свою акцію до вечора», - пояснив Троненко.

За його словами, бразильські експерти відкрито заявляють, що події в Сан-Пауло та повідомлення про нібито бомбу, закладену в приміщенні Посольства РФ в столиці Бразилії, буквально збіглися в часі (повідомлення про «мінування» надійшло 01.06 - ред.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директора Держрезерву, який викрив розкрадання, негайно витурили з посади

Також дипломат уточнив, що місцеві ЗМІ знайшли бразильця, який тримав українські прапори під час маніфестації. Він останні шість років працює в Україні в безпековому агентстві, одружений з громадянкою України, не має відношення до «Правого сектору» і відкидає асоціацію символів з праворадикальними рухами.

Як повідомлялося, раніше посол України в Бразилії Ростислав Троненко вказав бразильському журналу «Вежа» на невідповідність та упередженість згадки про червоно-чорний прапор у контексті неонацизму.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити