image
 |  5 27 Червня 2021 | 18:13

Дослідниця розповіла, чого очікувати туристам від маршруту «Волинський спадок»

Мальовничі краєвиди, архітектурні споруди, овіяні легендами та розповіді про історичні факти – все це очекатиме туристів, які оберуть маршрут «Волинський спадок» вже цього літа.

Так прокоментувала створення маршруту історик, дослідник Волині Тетяна Яцечко-Блаженко.

За словами науковця, назва маршруту «Волинський спадок» звучить гордо. З опису проєкту довідуємося про його наповненість цікавими для туристів не лише України населеними пунктами: Олика, Цумань, Клевань, Деражне, Білів та Пересопницю.

Також Тетяна Яцечко-Блаженко вважає, що «Волинський спадок» – це ідеальне рішення для сімейного вікенду. Адже подорож історичною Волинню буде пізнавальною для туристів будь-якого віку.«В містечку Олика із багатолітньою історією можна буде провести не одну годину, роздивляючись комплекс замку князів Радзивіллів, чи найстаріший костел Волині – святих Петра і Павла. Також зараз в Олиці можна стати свідком історичної події – відновлення із руїн колегіати Святої Трійці. Свого часу цей храм мав неймовірну окрасу – дорогоцінний орган, привезений із Риму. Неподалік від замку можна побачити В’їзну Луцьку браму, яка зустрічає всіх, хто приїздить до Олики», – розповідає історик про особливості Олики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська поліція знайшла загубленого у лісі хлопчика за півтоpи години

Цікавий факт, за словами пані Тетяни, що справжнім квестом в Олицькому замку може стати пошук давніх написів на латині на стінах будівлі:

«Скільки позитивної філософії вкладали в їх трактування свого часу власники замку. Якщо ви будете уважні, то натрапите на слова «tendit in ardua virtus» – «гідність прагне великих справ» та «pro aris et focis» – «захищати все найдорожче»

До речі, перебуваючи в Цумані, наголошує дослідниця Волині, пам’ятайте, що там теж свого часу знаходилась «унікальна резиденція» князів Радзивіллів. Пошук джерел про її існування триває, говорить дослідник. Про неї є згадка в реєстрі майна Олицького замку за 1803 рік, який подає в своїй праці доктор історичних наук Володимир Александрович.

«І перелік цікавих фактів про локації можна продовжувати… Проте не варто гаяти час, а починати вже сьогодні планувати поїздку «Волинським спадком», що я неодмінно зроблю і згодом поділюсь враженням від побаченого», – резюмувала вона.

***

 Історико-культурний екомаршрут «Волинський спадок» реалізує ГО Волинська Фундація у партнерстві з Українською Природоохоронною Групою - UNCG, як проект, що був підтриманий в рамках конкурсної програми «Культура+» Українського культурного фонду.

Маршрут матиме протяжність близько 150 кілометрів. Пролягатиме суміжними громадами Волинської та Рівненської областей: Цумань, Олика, Деражне, Клевань, Білів, Пересопниця.

Відкриття маршруту незабаром відбудеться: юажаючих долучитися просять стежити за сторінкою Волинська Фундація: https://www.facebook.com/volynfoundation/

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Каналізували»: мешканці селища на Волині тепер приймають грязеві ванни (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити