image
 |  38 13 Серпня 2023 | 19:23

Розповіли про професію ліхтарника

Професія ліхтарника дуже стара. Ще в Стародавній Греції та Стародавньому Римі вулиці міст засвічувалися за допомогою факелів, а пізніше – масляних ламп

Про це пишуть на сторінці Державного історико-культурного заповідника "Стародавній Володимир"

До обов’язків ліхтарників входило поправляти гніт, запалювати та гасити його і заливати масло. Спочатку масло було конопляним. А у Львові були сальні ліхтарі. Вони були дуже незручні, розбризкували жир, що потрапляв ліхтарникам на одяг.

Пізніше масляні лампи замінили на керосинові. У Львові вперше в Україні ввели газове освітлення. Ліхтарник з жердиною ходив вулицями, відкривав віконечка ліхтарів, відкручував вентиль, звідти виходив газ і ліхтар спалахував світлом. Лише в кінці 1930-х років з’явився автоматичний режим запалення ліхтарів. Після цього професія ліхтарника перестала існувати. 

Свідченням того, що ліхтарники були й в Володимирі є старі світлини, на яких зображено ще старі масляні та керосинові ліхтарі. На фото австрійського періоду зображено старий ліхтар, який розміщувався по вулиці Фарній, а саме на перехресті вулиць Пілсудського (нині Ковельської), Фарної, Колейової (нині Шевченка). Ймовірно, пізніше даний стовп було підключено до електрики.

Ще на одному фото, зображено маленький масляний ліхтар. Це теж вулиця Фарна. Ліхтар знаходився перед дзвіницею костелу Іоакима та Анни. Отже, звідси висновок, що головна вулиця міста – Фарна була повністю освітленою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі говорили про Франка. ФОТО

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити