image
 |  2 31 Липня 2021 | 19:48

СБУ заявляє, що не «викрадала» Чауса, а їх до нього викликали по «гарячій лінії»

Служба безпеки України не «викрадала» колишнього суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ, наданій Укрінформу.

"Саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон", — нагадують у спецслужбі.

У СБУ стверджують, що виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження, а будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями.

Також у СБУ звернули увагу на те, що вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЗЕ-клоунада»: В НАБУ показали, як намагалися зупинити автівку СБУ з Чаусом (ВІДЕО)

Згодом слідчі СБУ отримали від Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки.

У спецслужбі повідомили, що, зважаючи на його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, наразі йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформовано дружину пана Чауса, слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами.

У СБУ додали, що вживають необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли.

Втім, шоу «Де Чаус?» пpодовжується: після денної заяви пpес-служби СБУ пpо «надання медичної допомоги» і «окреме поінформування дружини пана Чауса», ввечеpі адвокат Миколи Чауса Ростислав Кравець заявив:

«У госпіталі СБУ Миколи Чауса теж немає і не було. Повертаюся в СБУ і ще раз звертаюся до слідчого - прошу надати доступ до свого клієнта».

Він також додав, що дружина екс-судді спробувала зв'язатися зі слідчим, повідомлення він прочитав, але не відповів.

Як повідомлялося, 30 липня низка українських ЗМІ повідомили про виявлення у селі на Вінниччині екссудді Миколи Чауса. Нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокатів досі не пускають до Чауса і навіть не кажуть, де він

У НАБУ повідомляли, що правоохоронці, які затримали підозрюваного екссуддю Дніпровського районного суду Києва, на зв'язок із детективами Національного антикорупційного бюро України не виходили.

Детективи НАБУ в серпні 2016 року викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався у Молдові.

3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку екссудді Чаусу.

3 квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЗЕ-клоунада» по-волинськи: СБУшники «закрили» естонця на квартирі, забрали паспорт, автомобіль та кошти (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити