image
 |  0 13 Лютого 2020 | 14:00

Скільки заробляють українці в Польщі та що впливає на ставку

Лише 6% українців готові працювати в Польщі за мінімальну ставку (у 2018-му таких було 40%), найбільше заробітчани заробляють у промисловій сфері та маючи посвідку на проживання

Про це йдеться у дослідженні Центру східноєвропейських студій Варшавського університету (у співпраці з компанією EWL S.A.) опублікованого на Європейській правді.

Вищі заробітки на Заході залишаються головною причиною міграції українців до Польщі — такої думки дотримуються майже 80% респондентів.

Втім, у порівнянні з 2018 роком, на 11 відсоткових пунктів (в.п.), збільшилася кількість людей, котрі серед причин міграції називають відсутність роботи в рідному населеному пункті. 

Читайте також: Сьогодні контейнеровоз із Китаю прибуде до Одеси: команда судна мала високу температуру

При цьому подвоїлася група працівників, котрі бажали заробляти 13-15 злотих (90-105 грн) нетто за годину (33%), а частка респондентів, які очікують заробітку 15-20 злотих (105-140 грн) нетто за годину, зросла майже втричі — до 19%

Понад 61% тих, хто працює в Польщі вперше, розраховують заробити менше 13 злотих (90 грн) за годину. У свою чергу понад 47% респондентів, які працювали в Польщі більше п’яти разів, зараз одержують понад 15 злотих (105 грн) за годину.

Найнижчі зарплати — у трудових мігрантів, що працюють від 3 до 6 місяців: понад 48% з них заробляють до 90 грн за годину.

Вищі зарплати отримують українські власники посвідок на проживання (тимчасових або постійних). Понад 70% респондентів, які заявили про наявність у них посвідок на проживання, заробляють більше 15 злотих (105 грн) за годину.

Майже третина власників цих документів можуть розраховувати на зарплату навіть до 35 злотих (244 грн) за годину.

З-поміж польських регіонів з найвищим представництвом української діаспори найкращі заробітки зафіксовані в столичному, Мазовецькому воєводстві.

Понад 45% громадян України, що працюють тут, заробляють більше 15 злотих за годину роботи.

Згідно з опитуванням, майже 10% респондентів, котрі отримують мінімальну ставку, не знають польської мови.

У свою чергу понад 51% громадян України, які дуже добре або вільно розмовляють польською мовою, можуть розраховувати на заробіток, що перевищує 15 злотих (105 грн) за годину.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити