image
 |  0 19 Березня 2019 | 11:28

Сьогодні – День народження Ліни Костенко

19 березня поетеса Ліна Костенко святкує День народження.

Вона народилась 19 березня 1930 року. Сьогодні їй виповнюється 89 років, - пише "Главком".

Ліна Костенко написала понад 15 поетичних збірок ("Вітрила", "Мандрівки серця", "Над берегами вічної ріки", "Сад нетанучих скульптур", "Річка Геракліта"), роману "Записки українського самашедшого". За історичний роман у віршах "Маруся Чурай" поетесу нагородили Державною премією ім. Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музею на Волині повернули цінні експонати

Ліна Костенко - моральний авторитет для багатьох українців. За своє життя вона не заплямувала себе компромісами з жодною владою. Завжди сміливо дивилася правді в очі й казала категоричне "ні" підлості, брехні, зрадництву.

Костенко 1965 року підписувала лист-протест проти арештів української інтелігенції. 1966 року під час львівського судилища над братами Горинями кинула їм квіти. Також написала лист на захист В'ячеслава Чорновола, коли на нього звели наклеп в газеті "Літературна Україна". Поетеса робила безліч інших учинків, які засвідчували її активну громадянську позицію. Після цього вона майже десять років писала "в шухляду", розплачуючись за власну принциповість. Влада, усвідомивши, що не зможе її побороти, позбавила права друкувати власні твори, але вона вистояла й проти цього.

Коли простір, ефір засмічений балаканиною, вона мовчить. Викликати її реакцію на певні події майже неможливо. Мовчання – це її позиція.

2005 року Ліна Костенко відмовилася від звання Героя України.

Письменниця 2015 року також приєдналася до гуманітарної акції "Другий фронт АТО". Ліна Костенко передала на фронт кілька збірок своїх поезій із побажаннями та словами підтримки.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити