image
 |  13 21 Жовтня 2020 | 21:40

Наші пріоритети – у цифрах і фактах*

Гортаючи звіти про зроблене в поточній каденції Волинської обласної ради, вкотре переконуюсь: фракція Всеукраїнського об'єднання «Свобода» має що показати. У цій каденції ми однаково зуміли тримати як удари виконавчої влади, так і слово перед волинськими громадами. В обласній раді ми були її цементуючим стержнем.

Найбільшим «каменем спотикання» виявилися підходи до формування та прийняття обласного бюджету. Раніше депутати обласної ради були в цьому процесі швидше статистами, функція яких зводилася до натискування кнопки за проєкт бюджету, який вносила облдержадміністрація. В цій каденції ми змінили підходи і добилися реальної участі депутатського корпусу у формуванні обласного бюджету – через проведення передбюджетних слухань, врахування пропозицій конкретних депутатів та прийняття на сесії бюджету з урахуванням схвалених бюджетною комісією пропозицій. 

Представникам президентської вертикалі влади це не подобалось, нас намагалися скомпрометувати, чинили грубий тиск, навіть кримінальні справи за такі «вольності» намагалися відкривати, проте ми втримали удар і вистояли. Бо для нас, на відміну від виконавчої влади, пріоритетом завжди були не забаганки президентської вертикалі, а інтереси наших, волинських громад.

Ця каденція запам’ятається саме тим безпрецедентно грубим тиском, які чинила проти нас адміністрація заїжджого ставленика президента Порошенка – Олександра Савченка. Намагаючись за всяку ціну підім’яти інтереси Волинської громади забаганкам Банкової. Нам не погоджували прийнятий сесією бюджет, влаштовували судові тяганини, щоби той бюджет не виконувати і не фінансувати регіональних цільових соціальних програм. Посадовцям апарату ради погрожували тюрмою, влаштовували «маски-шоу» з виїмкою документів, депутатів з бюджетної та інших постійних комісій ради викликали на численні допити…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласна рада з об’єкта політики стала суб’єктом, основним гравцем, – депутат Волиньради

Проте ми не зламались, вистояли і втримали слово, дане перед виборцями та волинськими громадами. Ми відвоювали право громади бути господарем у власному домі. Завдяки цьому Волинська обласна рада вже не стала, як було раніше, ручним придатком до адміністрації чергового заїжджого «губернатора», нічим не ліпшого від попередника, ставленика наступника Порошенка Зеленського – Юрія Погуляйка. І я впевнений: Волинська обласна рада такою вже ніколи не стане. Вважаю це головним політичним підсумком каденції, що відходить в історію.

Головний же економічний підсумок – додатковий фінансовий ресурс, який отримали громади на місцях із обласного бюджету. Саме завдяки таким послідовним підходам нам вдалося спрямувати на розвиток місцевих громад із обласного бюджету десятки мільйонів гривень. Ці кошти витрачені на енергозберігаючі заходи, ремонт і реконструкцію об’єктів освітньої, медичної, дорожньої, соціально-культурної інфраструктури, у т.ч. в сільській місцевості (школи, ФАПи, дитсадки, будинки культури тощо).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр БИК: Працювали так, аби кошти з області йшли до громад

Енергозберігаючі заходи

Зважаючи на постійне підвищення вартості енергоресурсів і постійну нестачу коштів у місцевих бюджетах на їх покриття, одним із пріоритетів фракція ВО «Свобода» визначила фінансування енергозберігаючих заходів, особливо в сільській місцевості. На здійснення таких заходів у цій каденції зусиллями депутатів фракції з обласного бюджету на умовах співфінансування з місцевих бюджетів були спрямовані мільйонні суми.

Зокрема 690 тис. грн використано на утеплення фасаду кінотеатру у Берестечку; 600 тис. – утеплення фасаду ЗОШ І-ІІІ ст. с.Гірка Полонка; 300 тис. – утеплення фасаду дитсадка с.Тишковичі; 300 тис. – встановлення енергозберігаючих вікон у НВК «ЗОШ-гімназія №1» смт. Іваничі; 230 та 190 тис. – на енергозбереження у школі с.Льотниче; 255 тис. – на заміну вікон у ЗОШ №3 м.Любомль; 150 тис. – заміну вікон і дверей у ЗОШ І-ІІІ ст. с.Гораймівка; 100 тис. грн – утеплення фасаду ЗОШ І-ІІІ ст. с.Гряди.

Отримали посильну допомогу на проведення енергозберігаючих заходів об’єкти освітньої та соціально-культурної сфери в селах Ворчин, Зоря, Селіски, Борочиче, Журавники, Поромів, Трубки, Боровичі, Мощена, Кременець, Копачівка, Литовеж, Чорників, Бубнів, Фалемичі, Дігтів, Селець, Суходоли, Зимне, Підліси, Кашівка та інші.

Ремонт об’єктів освітньо-культурної сфери

Фракція ініціювала та відстояла здійснення капітальних ремонтів ряду об’єктів освітньої та культурної сфер. Найбільші суми витрачено: 1500 тис. – реконструкція частини приміщення ЗОШ під дитсадок с.Заставне; 1225 тис. – реконструкція шатрової покрівлі ЗОШ смт. Люблинець; 900 тис. – добудова ЗОШ с.Радовичі; 900 тис. – капітальний ремонт і благоустрій території будинку культури с.Сарнів; 600 тис. – капітальний ремонт даху у ЗОШ с.Низкиничі. Фінансову підтримку отримали також громади сіл Литовеж, Радовичі, Мощена, Шклинь, Мизове та інші.

Серед важливих об’єктів – реконструкція майданчика зі штучним покриттям в смт. Іваничі – 700 тис., співфінансування будівництва нового спортивного майданчика для міні-футболу в смт. Люблинець – 508 тис.; капітальний ремонт спортмайданчика зі штучним покриттям та облаштування прилеглої території у м.Горохові – 405 тис.; капітальний ремонт підвального приміщення під облаштування навчальних класів із лозоплетіння та кераміки училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського – 254 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волинському коледжі культури і мистецтв відкрили нові класи для занять керамікою (ФОТО)

Додаткові кошти надійшли у Берестечківську громаду – для ремонту частини приміщень кінотеатру, завершення створення Центру національної пам’яті, історії та культури в Берестечку та переїзду в нове приміщення історичного музею (вдалося залучити близько 2 млн. 730 тис. грн. коштів).

Допомогу з обласного бюджету отримали також об’єкти освітньо-культурної сфери сіл Заболотці, Мишів, Жашковичі, Бережці, Зоря, Мощена, Литовеж, Кругель, Куснища, Гряди, Крушинець, Грибовиця, Будятичі, Топилище, Старовижівський інклюзивно-ресурсний центр та інші.

Вдалося надати допомогу на комп’ютеризацію сільських шкіл., зокрема облаштування комп’ютерного класу і приєднання до мережі Інтернет у ЗОШ сіл Бережанка; Облапи, Журавники. Отримали нове обладнання школи Горохова, Люблинецька ДЮСШ, нові меблі – Любешівська музична школа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖМикола Сушик: Працювали так, аби не було соромно перед майбутніми поколіннями

Будівництво та ремонт об’єктів інфраструктури

Фракції вдалося виділити чималі суми коштів на ремонт доріг, їх освітлення та будівництво, ремонт систем тепло- і водопостачання. На капітальний ремонт дороги в с.Масловець – 1 млн. 200 тис. грн; дороги Голишів-Новостав – 500 тис.; ремонт дороги Вощатин-Ласків-Суходоли – 400 тис. грн. Виділені кошти на реконструкцію селищного водозабору в смт. Люблинець – 800 тис., реконструкцію вуличного освітлення смт. Головно, сіл Масловець, Скрипиця, Ясне, заміну теплотраси Любомльської гімназії.

На умовах співфінансування виділені кошти на ремонти доріг Іваничі-Заболотці-Литовеж, Люблинець-Довгоноси-Калинівка; Нововолинськ-Гряди, Литовеж-Грибовиця-Соснина, Низкиничі-Хренів, Кругель-Нові Кошари-Старі Кошари, Мощена-Черкаси. Виділені кошти на ремонт доріг до сіл Кропивщина, Щенятин, Бортнів-Бужанка-Ізов; смт. Іваничі; с.Литовеж; ремонт дороги Облапи-Доротище та Журавлине-Красноволя.

Виділялися кошти на будівництво вуличного освітлення на сонячних батареях у селах Арсеновичі та Угли Велицької ОТГ; будівництво освітлення в с.Ворчин; реконструкцію освітлення в селах Машів, Шклинь, Городище, Будники, Гряди. Здійснені поточні ремонти доріг на ділянках Велицьк-Кухарі та Ситовичі-Підріжжя–Кашівка та Павлівська ОТГ – на придбання матеріалів на поточний ремонт під’їздної дороги до урочища «Прощаниця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анатолій Вітів: Від вибору 25 жовтня залежить ваш добробут та розвиток громад наступні 5 років*

Додаткові кошти виділено на поточний ремонт і придбання ігрового обладнання, меблів і комп’ютерної техніки у ДНЗ «Дзвіночок» Мар’янівської ОТГ. Відремонтовано будинок культури с.Сарнівка, водопровід на вул. Січових Стрільців у м.Берестечку, пішохідний перехід Рудка-Галина Воля Нововижівської сільради. Фінансову підтримку отримали також громади сіл Куснища, Головне, Чмикос, Крушинець, Омельне.

Більше трьох мільйонів гривень отримав колектив обласного протитуберкульозного об`єднання – на капітальний ремонт лікувального корпусу. 400 тис. виділено на придбання фібробронсхоскопу в обласну клінічну лікарню. Ще мільйон гривень виділено на капітальний ремонт школи в с.Хорохорин; 570 тис. – на об’єкти інфраструктури с.Лаврів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишилися галявини: у волинському урочищі вирубують ліс (ФОТО, ВІДЕО)

Збереження лісів і довкілля

Важливого значення традиційно депутати фракції надавали питанням екології та збереження довкілля, недопущення розбазарювання наших лісів, водойм і родовищ. Серед рішень, які вдалося прийняти, – введення мораторію на вирубку зелених насаджень у об’єктах ПЗФ області, звернення до центральних органів щодо недопущення скасування мораторію на експорт необробленої деревини.

За запитами свободівців були відкриті кримінальні провадження щодо можливих корупційних схем між посадовими особами обласного управління лісового та мисливського господарства і Управління екології і природних ресурсів Волинської ОДА, функціонування незаконних пилорам у поліських районах, перевірки дозвільних документів і самовільної забудови берега озера Солинка у Старовижівському районі.

Також відкрите кримінальне провадження за фактами незаконної порубки дерев на території рекреаційного пункту «Гушівський хутір» у Шацькому НПП, законності здійснення будівельних робіт на території заказника «Воротнів», а також організації нічних розваг на території Молодіжного лісівничого центру в заказнику «Воротнів», які закінчилися використанням холодної та вогнепальної зброї для залякування журналістів і громадських активістів, що спробували припинити гульбища за участю високопосадовців лісового господарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічні розваги, «тітушки» і стрілянина – новий «бєспрєдєл» у відомстві Кватирка

З ініціативи фракції ВО «Свобода» обласна рада ухвалила рішення звернутися до Міністра аграрної політики та продовольства та Держагентства лісових ресурсів України щодо незадовільної роботи обласного управління лісового та мисливського господарства. Сесія рекомендувала урядовим інституціям розглянути питання про невідповідність займаній посаді начальника управління Олександра Кватирка. На жаль, це рішення обласної ради досі не виконане, тож на Волині продовжують спостерігатися негативні наслідки в діяльності керівництва лісової галузі.

Відновлення національної та історичної справедливості

З ініціативи фракції ВО «Свобода» обласна рада прийняла рішення «Про проголошення 2017 року на Волині Роком УПА та вшанування 70-річчя примусової депортації українців». Прийняте рішення про вшанування на території області пам’яті українських жертв окупаційних режимів (вшанування 8 листопада пам’яті жертв російського окупаційного режиму).

Після чергової антиукраїнської істерії польських шовіністичних кіл за сприяння фракції в Луцьку відбувся «круглий стіл» «Волинь-43 – складова антиукраїнської пропаганди Польщі», у якому взяли участь науковці та експерти Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської областей. Захід отримав резонанс, а його Резолюція була винесена і підтримана сесією обласної ради та надіслана у відповідні інстанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку відкрився круглий стіл «Волинь-43» - складова антиукраїнської пропаганди Польщі

Відродження Вовчака – наша особлива гордість, адже це – одне з програмових завдань фракції ВО «Свобода» в облраді. З ініціативи депутата фракції ВО «Свобода» Юрія Поліщука внесені зміни до Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини – щодо системного сприяння колективу Історико-культурного комплексу «Вовчак. Волинська Січ».

З ініціативи депутата фракції ВО «Свобода» Сергія Сівака в Луцьку відроджений, знаходить фінансову підтримку облради та вже тричі відбувся Всеукраїнський фестиваль авторської пісні та співаної поезії «Оберіг».

Це – лише незначний перелік справ, які вдалося зреалізувати фракції ВО «Свобода» у поточній каденції. Але й він яскраво засвідчує наші пріоритети щодо підтримки місцевих громад, доводить корисність і потрібність фракції націоналістів у Волиньраді.

Олександр ПИРОЖИК,

депутат обласної ради, перший заступник голови обласної ради 2014-2019 років

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільний музей Старого Чорторийська отримав відзнаки Лицарів ОУН та УПА (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити