image
 |  0 23 Березня 2019 | 12:17

Солідні «солідарні» закупівлі: фірма дружини депутата Луцькради уклала 5 договорів з центром зайнятості

У 2017 році дружина депутата Петра Нестерука Неля Нестерук стала співвласницею охоронної фірми «Хаус Секюріті». Молодий вік компанії не заважає їй успішно брати участь у закупівлях та отримувати підряди.

Два місяці поспіль Волинський обласний центр зайнятості замовляє послуги з охорони у фірми «Хаус Секюріті». Звіти про підписані угоди з’явилися у системі публічних закупівель Prozorro, - пише Громадське.Волинь.

У січні та лютому з фірмою уклали два договори на суму 46 тисяч гривень. Згідно з документацією, переможець повинен здійснювати комплекс заходів із охорони власності та території центру зайнятості, а також забезпечити особисту безпеку фізичних осіб, які перебувають на території замовника.

НЕВИПАДКОВА ФІРМА

«Хаус Секюріті» прописана у селі Світязь Шацького району та створена у 2017 році. Власники структури – Олександр Драч та Неля Нестерук.

Остання є дружиною депутата Луцької міської ради, керівника Луцької міської організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Петра Нестерука. Зокрема, у своїй декларації за 2017 рік він вказав дохід Нелі Нестерук від фірми «Хаус Секюріті» у сумі 275 000 гривень.

До слова, керівником обласної «Солідарності» донедавна працював теперішній очільник Волинського центру зайнятості Роман Романюк. У вересні він склав свої повноваження.

Однак колишнє партнерство по «Солідарності» не завадило Роману Романюку укласти договір з фірмою дружини депутата Петра Нестерука.

НЕОЧІКУВАНИЙ КОНКУРЕНТ

У березні центру зайнятості знову знадобилася охорона. Однак цього разу на послуги вирішили витратити 253 400 гривень. Укласти договір з фірмою «Хаус Секюріті» центру зайнятості завадив конкурент – фірма «Барс Обс». Зареєстрована вона у Луцьку в 2016 році. Її керівник – Олександр Кардаш. «Барс Обс» запропонувала нижчу ціну за свого конкурента – 236 990 гривень. Своєю чергою, «Хаус Секюріті» такі ж послуги пропонувала надавати за 237 тисяч гривень.

Проте центр зайнятості відхилив пропозиції обох фірм. У документації замовник зазначив, що в обох учасників відсутні договори про наявність аналогічного досвіду та документальне підтвердження транспорту реагування, що використовується мобільними групами.

Натомість експерти Громадської ініціативи «За чесний тендер» помітили, що причина відхилення є не зовсім правильною.

«У складі ТОВ «Барс Обс», і в ТОВ «Хаус Секюріті» до пропозиції додані довідки про нявність аналогічного досвіду, а також відповідні копії таких договорів. Що ж стосується документального підтвердження наявності транспортного засобу груп реагування, то обидва учасники не допрацювали з документами в цій частині. У першого учасника не знайдено таких документів, а в другого учасника – лише фото транспорту», – розповідає юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Таким чином, на думку експертки, замовник не до кінця вірно сформулював підстави для відхилення пропозицій.

А ДЕПУТАТ НІЧОГО НЕ ЗНАЄ…

Проте сам директор центру зайнятості стверджує, що закупівлю відмінили саме через недопрацювання з документами. Натомість переконує, що два попередні місяці укладав договори з «Хаус Секюріті», бо саме ця фірма запропонувала найвигідніші умови співпраці та найнижчу ціну.

«Конкуренти, звичайно, є, ринок надання послуг з охорони є, – коментує Роман Романюк. – І ця фірма не є монополістом, але відповідно до тих вимог, які ми ставили, які нам треба, ця фірма запропонувала найнижчу ціну і найкращі умови. Тому з нею було укладено «прямий» договір».

Також Роман Романюк переконує, що нічого не знав про зв’язки фірми з депутатом Луцькради Петром Нестеруком.

«Ви кажете, що фірма належить їй (дружині депутата Нестерука,- ред.), я, наприклад, не знаю такого. Я не впевнений, що ця структура є у власності Петра Калениковича. Це треба по реєстрах дивитися, хто є власником. Він чи дружина, чи його сім’я. Я про це нічого не знаю», – прокоментував ситуацію директор Волинського обласного центру зайнятості.

Своєю чергою, депутат Луцькради Петро Нестерук стверджує, що про укладені з центром зайнятості договори почув уперше від журналістів.

«Моя дружина не є у «Хаус Секюріті» ніякою посадовою особою, щоб підписувати з кимось будь-які договори. Там є директори, ті, хто керує, направляє, бухгалтери. Дружина не є уповноважена підписувати з кимось договори», – розповів Петро Нестерук.

Зауважимо, що співвласниками «Хаус Секюріті» є всього двоє людей Неля Нестерук і Олександр Драч, який одночасно є директором. Фірма зареєстрована за адресою: село Світязь, вулиця 8-го Березня 8В, а відпочинковий комплекс Петра Нестерука «Нестер Хаус» в цьому ж селі за адресою – 8-го Березня, 8Б.

До слова, окрім послуг з охорони, у цієї ж фірми Волинський центр зайнятості замовляв телевізійне та аудіо-обладнання для системи відеоспостереження для обласного центру зайнятості, Ківерцівської районної та Луцької філій.

Наразі Волинський центр зайнятості уклав з фірмою «Хаус Секюріті» п’ять договорів. Їх загальна вартість складає 220 663 гривні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити