image
 |  2 29 Січня 2021 | 22:20

Спогади про волинянина – Героя Крут, який дочекався Незалежності (ВІДЕО)

У волинському селі Ватинець згадують односельчанина Матвія Данилюка. Він брав участь у бою під Крутами.

Про це розповіла «Суспільному» директорка місцевої школи Світлана Куліш.

Героя не стало в 1994, він помер на 103 році життя. За 10 років потому, 2014-го його правнук - Володимир Іщук на псевдо Кущ, загинув у Іловайську.

У День пам'яті Героїв Крут у Ватинецькій школі під час виховної години учням розповіли про життя Матвія Данилюка. У світлиці ЗОШ досі зберігають речі, які чоловік виготовив власноруч - дитяча колиска з лози, плетені кошики.

До проголошення Незалежності України ніхто у селі та в родині Матвія Данилюка не знав про його участь у бою під Крутами. Тоді чоловіку виповнилося 26 років, він був юнкером Київської юнацької школи.

Герой відкрив свою таємницю 1993-го року. Односельці переповідають дід Матвій покликав до себе сина, і сказав, що має йому щось сказати та показати. Він попросив розпороти подушку і дістав звідти український прапор.

«Що цікаво! Дід Матвій ніколи не говорив «Добрий день», а лише: «Слава Україні!» Спочатку, коли Україна не була вільною, усі вважали його диваком», - каже директорка школи Світлана Куліш.

А згодом зрозуміли значимість цих слів, які він проніс через усе життя.

В останні роки життя Матвія Данилюка доглядав син. Хата, в якій вони проживали у селі збереглася, а ось нащадків живих не має.

Чоловік похований у рідному селі. За могилою героя Крут доглядають школярі та сусіди.

Довідково: 29 січня 2021-го, виповнюється 103 роки від бою між українськими військовими курсантами та російськими військами під командуванням генерала Муравйова під Крутами. Цього дня в Україні відзначається День героїв Крут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку вшанували героїв Крут (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити