image
 |  9 19 Січня 2020 | 22:24

Споживачі газу отримуватимуть за його доставку окремий рахунок, – «Волиньгаз»

У січні всі споживачі газу України отримають окремі рахунки: один за спожитий газ, другий – за послугу з його доставки. Наприкінці грудня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміни, які стосуються споживачів газу.

Про це «ВолиньUA» повідомили у пресслужбі регіональної газової компанії «Волиньгаз».

Таким чином, завершено анбандлінг на газовому ринку, тобто, відділення продажу газу (поставка) від його розподілу (доставка). Споживачі з січня отримуватимуть два різні рахунки: оплата за газ одній компанії, а за його доставку – іншій. Своїм рішенням НКРЕКП з рахунків за газ вилучила плату за його доставку.

Окремі рахунки гарантують незалежність постачальників газу від операторів ГРМ – це запорука впровадження європейського газу. Таким чином, нарешті виконано закон «Про ринок природного газу», який був прийнятий в 2015 році та вимоги Третього енергетичного пакету, згідно з якими доставка газу має бути відділена його продажу.

«Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році. Газовий рік – це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року», – повідомив начальник управління клієнтського сервісу АТ «Волиньгаз» Юрій Петрук.

Згідно з рішенням НКРЕКП, з 1 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно для АТ «Волиньгаз» встановлено тариф у розмірі 1, 092 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ). Із 1 липня 2020 року - в розмірі 1,32 грн. за 1 м куб. на місяць (з урахуванням ПДВ).

«Для прикладу: споживач із газовою плитою спожив з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року 200 кубометрів газу. Чинний тариф на розподіл для АТ "Волиньгаз" з 1 січня 2020 року становить 1,092 грн. за м куб. в місяць ( в т.ч. ПДВ).

Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу: 200 куб. м * 1,092 / 12 міс. = 18,20 грн. Отже, щомісячна плата за доставку блакитного палива для такого споживача становить 18,20 грн. на місяць, а з 1 липня 22,00 грн.», –  йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий тариф на доставку газу для «Волиньгаз» – збитковий

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити