image
 |  83 20 Жовтня 2023 | 16:46

Старовинний храм на Волині перейшов у лоно ПЦУ: що кажуть у селі

Село Піща Шацької громади знаходиться неподалік кордону з Білоруссю та Польщею. Зазвичай у селі тихо та спокійно, кажуть місцеві. Втім, днями тут відбулися справжні розбірки за церкву.

Більшість людей виявили бажання вийти з лона УПЦ Московського патріархату та приєднатися до Православної церкви України. Меншість була проти, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Є пара процентів, які хочуть московський, але наших більше. 60-70% за українську церкву, а 10% за московську церкву», - розповідає місцевий житель Микола.

Справу все ж довели до кінця. Єпископ Матфей прийняв громаду у Володимир Волинську єпархію ПЦУ.

Журналісти ж вирішили поцікавитися, як до цього ставляться мешканці села.І з'ясувалося, що у Піщі говорити про це не дуже хочуть. Бо церковне питання, мовляв, призвело до колотнечі.

«Я вважаю, що не то не на часі. У нас йде війна. Треба думати, як помогти армії, перемогти ворога, а не воювати між собою. Звичайно, сваряться», - розповів місцевий житель Михайло.

Поки що храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці зачинений. Але ймовірно, зовсім скоро сюди прийде новий священник. Адже місцевий отець Іван проти переходу парафії в іншу конфесію. Люди про нього відгукуються добре, але такого рішення не вітають.

«В Україні має бути Українська церква, в Польщі – Польська церква, в Германії – Німецька церква. Так і має бути», - зазначив Микола.

Не лякає людей перехід на новоюліанський календар.

Втім, цікаво, що більшість людей, яких журналісти зустріли у Піщі, церковним справам не надають великого значення.

«Я ніяк не думаю, я в церкву не ходжу, я в Бога собі вірую, вдома помолюся. Там одні тільки грішники, більш нікого немає», - таку думку висловила одна із місцевих жительок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині продають велику занедбану їдальню підприємства-банкрута (ФОТО)

Церква у селі старовинна. Храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці збудували у 1801 році. Нині він є пам'яткою архітектури національного значення.

Місцевий священник Іван Давидюк служить тут уже 35 років. Вдома журналісти його не застали, поговорили по телефону.

Священник говорить, якщо до храму прийде новий настоятель від ПЦУ, він зі своєю паствою перейде служити до себе до хати. Зв'язку із країною-агресоркою, переконує, немає.

«Москва, Москва, які ми московські, ми українці, в Москві ніколи не були», - сказав Іван Давидюк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити