image
 |  2 25 Жовтня 2019 | 19:53

Стратегічне підприємство просять передати у власність Волинської громади

ДП «Волиньторф» має залишатись у державній формі власності, або ж, як альтернативний варіант, це підприємство має бути передане у спільну власність територіальних громадам сіл, селищ, міст області.

Таке рішення ухвалили на черговій сесії депутати Волинської обласної ради.

У прийнятому зверненні депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення приватизації державного підприємства «Волиньторф» зокрема йдеться про те, що на розгляді у Верховній Раді України перебуває проєкт Закону України № 1054 «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». Згідно з пунктом першим цього законопроєкту,  передбачається виключення ДП «Волиньторф» із переліку об’єктів, які не підлягають приватизації.

«На сьогодні в Україні стабільно працює тільки три заводи, з яких два входять до складу ДП «Волиньторф». Близько 70% всієї торфопродукції України виготовляється у нашій області.

Державне підприємство «Волиньторф» є одним з найбільших платників податків до державного і місцевого бюджету у Маневицькому районі. За перше півріччя 2019 року до бюджетів і фондів сплачено 89% надходжень від промислових підприємств району», - йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко продовжує блокувати роботу держпідприємства «Волиньторф»

Як зазнають волинські депутати, з прийняттям Закону України «Про альтернативні види палива» №1391-17 від 21.05.2009 розвиток торф’яної галузі в Україні набув нових перспектив розвитку. Уряд і місцева виконавча влада наполегливо підштовхують господарників до використання місцевих поновлювальних видів палива, повсюдно запроваджують системи альтернативного енергозабезпечення, що дасть можливість зменшення споживання об’ємів газу. Адже за обсягом його використання наша країна посідає третє місце у світі, тоді як запаси торфу в Україні значно перевищують запаси рідкого і газоподібного палива.

"Зарубіжний досвід показує, що нарощення обсягів видобутку торфу для виробництва торфобрикетів відбувається в Білорусі, 40% теплової галузі Фінляндії працює на торф’яній сировині", - йдеться у ззверненні.

Враховуючи вищевикладене, депутати Волинської обласної ради звертаються до центральних органів влади з проханням вжити заходів для прийняття відповідних рішень щодо залишення ДП «Волиньторф» у державній формі власності, або, як альтернативний варіант, передати підприємство у спільну власність територіальних громадам сіл, селищ, міст області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада підтримала звернення щодо заборони продажу землі сільгосппризначення

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити