image
 |  2 29 Березня 2020 | 12:18

Суди, кримінал і низка порушень: як команда Саганюка заробляла на будівництві полігону у Володимирі

Новозбудований сміттєвий полігон поблизу Володимира-Волинського не здали в експлуатацію. ДАБІ України відмовила у видачі сертифікату. Рішення прийняли ще 5 лютого через невідповідність об’єкта проєктній документації, вимогам будівельних норм, стандартів та правил.

Як освоювали кошти на будівництві полігону і що з того вийшло — досліджувала «Сила правди».

Нагадаємо, цей проєкт фінансувався з державного та місцевого бюджетів. Третю чергу сміттєзвалища почали будувати наприкінці 2018-го, а завершили в січні 2020-го.

21 січня Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк презентував завершений проєкт будівництва третьої черги сміттєвого полігону.

Говорили про те, що такого полігону, за такі гроші, в Україні немає і що підрядник, виконавши роботи за всіма євростандартами, допоміг зекономити 400 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше у журналістському розслідуванні центру «Сила Правди» розповіли, що темпи будівництва полігону на папері і в розрахунках випереджають реальні роботи на мільйони гривень. Проте, правоохоронці жодних порушень не виявили.

Ймовірно, правоохоронці дезінформували автора звернення, чи журналістів, адже рівно за тиждень після події, а саме 28 січня 2020-го, Прокуратура Волинської області повідомила, що директору КП «Полігон» Олександру Козичку оголошено підозру. Йому інкримінують службове підроблення і розтрату майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем.

А 5 лютого цього року КП «Полігон» отримало відмову від ДАБІ України у видачі сертифіката на готовність об’єкта до експлуатації. 

І хоч експерти кажуть, що зазначені у висновку порушення не є критичними і їх можна виправити в короткі строки, віз і нині там.

Подвійний кошторис проєкту сміттєвого полігону

Сам проєкт третьої черги полігону твердих побутових відходів для міста Володимира-Волинського і району затіяли ще у 2016-ому, бо існуюче сміттєзвалище вже майже вичерпало свої можливості.

У 2017-ому ТОВ «ПВІ «Волиньагропроект» підготувало зведений кошторисний розрахунок, згідно з яким на таке будівництво передбачалось залучити 12 мільйонів гривень. Підтвердила таку потребу і волинська філія ДП «Укрдержархбудекспертизи».

Гроші уряд спромігся віднайти аж наприкінці 2018-го.

Оголосили тендер. Участь взяло два підприємства — «МП Сантехмонтаж» з Нововолинська та рівненське «Комфорт-Еко».

Останнє подало дешевшу пропозицію — 11 мільйонів 600 тисяч гривень – і перемогло.

27 вересня 2018-го року КП «Полігон» та ТОВ «Комфорт-Еко» підписали відповідну угоду. І почали освоювати кошти. Принаймні, на папері.

Через три місяці, 22 грудня 2018-го року, волинська філія Державного підприємства «Укрдержархбудекспертиза» робить експертний звіт за робочим проєктом, де вказує, що ціна питання вже 14 мільйонів 684 тисячі гривень. Це підтверджує у своєму розрахунку і головний проєктант — ТОВ «ПВІ «Волиньагропроект».

26 грудня директор КП «Полігон» Олександр Козичко підписує наказ, яким затверджує нову кошторисну вартість проєкту на рівні 14 мільйонів 684 тисячі гривень.

Натомість, наступного дня, 27 грудня 2018-го, КП «Полігон» укладає додаткову угоду до договору з підрядником ТОВ «Комфорт-Еко», якою навпаки зменшує вартість предмета закупівлі до 11 мільйонів 504 тисяч гривень. 

Майже через рік, 18 жовтня 2019-го, ДП «Держархбудекспертиза» знову робить експертний звіт за проєктом і знову йдеться про новий бюджет — 13 мільйонів 401 тисячу. 6 листопада 2019-го директор КП «Полігон» Олександр Козичко підписує наказ, яким затверджує цю цифру. 

За сім днів до завершення реалізації проєкту, 24 грудня 2019-го року, КП «Полігон» укладає з підрядником ще одну додаткову угоду, якою вартість робіт навпаки знижують до 11 333 705, 39 грн.

Пояснити різницю між сумами вартості проєкту в договорах і в документах, які подавалися на держархбудекспертизу, ми попросили керівника проєкту, заступника Володимир-Волинського міського голови Ярослава Матвійчука. Але міська рада перенаправила запит на КП «Полігон». Там відповіли, що експертизу замовляв і оплачував підрядник.

«Враховуючи той факт, що процес будівництва тривав два роки, постала потреба у проведенні до цін та розцінок на фактичну дату виконання робіт. Оскільки ціноутворення у будівництві та інші супутні розцінки/тарифи періодично змінювались, ПКД коригувалось виконавцем робіт за власний кошт з відома і погодження з замовником КП «Полігон». Також за рахунок коштів виконавця проводилась експертна оцінка коригованої ПКД. Головна вимога з боку замовника КП «Полігон» — загальна вартість фактичного будівництва даного об’єкта повинна не перевищувати 11,6 мільйона гривень», — так пояснює розбіжності між цифрами в договорах і цифрами у експертних звітах директор КП «Полігон» Олександр Козичко.

Тобто, фактично виконуючи роботи за меншу суму, підрядник подавав на експертизу коригований кошторис зі значно більшими показниками. Окрім того, оплачував всі ці коригування і експертизи з власної кишені. Очевидно сподівався, що на фініші вдасться усе це компенсувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітів – Зеленському: Перед тим, як забирати гроші у культури, освіти, аграріїв, місцевих громад, почніть з себе

Водночас на офіційному сайті Мінрегіону йдеться, що проєкт обійшовся у понад 14,5 мільйонів гривень і станом на кінець 2019-го був готовий лише на 70%.

Звітуючи за рік, Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк сказав, що загальна вартість робіт із будівництва полігону склала майже 12 мільйонів. 10 — з державної казни та понад 1 млн. грн. — з міського бюджету.

А от Міністерство енергетики та захисту довкілля повідомило, що протягом 2018-2019 років на володимирський полігон спрямували 10 538 578 гривень.

Цьогоріч кошти на добудову полігону виділяти не планують.

Порушення на тендері. Простити й відпустити

Влітку 2019-го «Сила правди» опублікувала розслідування «Гроші на смітник. Як на Волині освоюють кошти на будівництві полігону твердих побутових відходів?». Йшлося про те, що частина робіт з будівництва третьої черги полігону поблизу Володимира-Волинського існує лише на папері, а кошти, витрачені на плівку для котловану і старенький бульдозер, в рази перевищують ринкові.

Тоді директор комунального підприємства «Полігон» Олександр Козичко запевнив, що аудитори вже все перевірили але нічого «кримінального» не знайшли.

«Вчора було КРУ, все провірило. Нічого там нема кримінального. В них питань нема. Документи ті, що подавали підрядники, всі предоставили. Які можуть бути питання? Заміряли полігон, фотографірували трактор. Гусениці знос 0,05%. Новий трактор – 3 мільйона 600 тисяч гривень. Ше питання?», – казав тоді пан Козичко. 

Через місяць після того, як про це написали, Держаудитслужба вирішила промоніторити закупівлю і таки виявила кілька порушень тендерного законодавства.

Зокрема, зміни до тендерної документації замовник опублікував аж на тринадцятий день після рішення про їх прийняття. Відповіді на звернення також запізнилися на чотири дні, — йдеться у висновку аудиторів.

Згадується серед виявлених порушень і придбання бульдозера. Зокрема, аудитори пишуть, що в тендерній документації було прописано конкретну марку Т-100 без примітки «або еквівалент». Теж саме щодо вагового комплексу. В документах чітко вказувалось — «ваги автомобільні 40 т фундаментні 12 м Аксис 40-12-К-П». Це порушення вимог статті 22 Закону «Про публічні закупівлі».

У відповідь на ці зауваження КП «Полігон» «звалило» провину на… інтернет.

«За результатами службової перевірки встановлено неможливість оприлюднення інформації у строки, встановлені нормами статтей 10, 23 Закону України «Про публічні закупівлі» внаслідок систематичних збоїв у роботі системи «Інтернет», — йдеться у поясненнях.

Однак відповідальність все ж таки вирішили повісити на головну економістку підприємства Валентину Козань. Їй винесли догану.

Що ж до відсутності слів «еквівалент» в умовах тендеру, то тут порушники схитрували, вказавши, що закупляли комплекс послуг з будівництва полігону, а не придбавали техніку та обладнання. А тому відповідальність за таке порушення на них не поширюється. Схоже, ця відповідь аудиторів теж влаштувала.

Та все ж у грудні 2019-го за порушення на тендерах судили голову тендерного комітету Олександра Козичка і секретарку Ірину Лещук. Обоє щиро розкаялись. Їх визнали винними, однак карати копійкою не стали, обмежились усним зауваженням.

Кримінал через бульдозер. «Крайній» — під підозрою

У закупівлю послуг з будівництва полігону замовники чомусь вирішили включити придбання бульдозера. За вживану техніку родом з минулого століття КП «Полігон» заплатило ТОВ «Комфорт-Еко» понад 1 мільйон 121 тисячу гривень. Це бульдозер на базі трактора Т-130 марки ДЗ-110В 1987 року випуску. До придбання було додано звіт про оцінку транспортного засобу, де власне й обгрунтовувалась ціна товару.

У документі написано, що сам транспортний засіб належав не фірмі-виконавцю, а малому підприємству «Гафса». Іншими словами, КП «Полігон» купило бульдозер у МП «Гафса» через посередника — ТОВ «Комфорт-Еко».

На той час бульдозер з аналогічними технічними характеристиками в інтернет-магазинах продавали щонайменше втричі дешевше.

2 травня 2019-го Головне управління нацполіції відкрило кримінальне провадження за статтею 191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). В його рамках призначили дві експертизи: автотоварознавчу у травні та будівельно-технічну наприкінці червня. Між тим Луцький міськрайонний суд наклав арешт на бульдозер із забороною його відчуження і розукомплектування.

28 січня 2020-го директору КП «Полігон» Олександрові Козичку оголосили підозру в кримінальній справі. Того ж дня Луцький міськрайонний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 березня. Прокурори наполягали на триманні під вартою із визначенням застави в розмірі 844 261 грн. В апеляції їхнє клопотання не підтримали.

«У процесі виготовлення проектно-кошторисної документації будівництва ІІІ черги полігону твердих відходів у Володимирі-Волинському посадовець включив у кошторис не передбачену проектом потребу закупівлі бульдозера за завищеною ціною і затвердив цей кошторис із внесеною до нього завідомо недостовірною інформацією.

Згодом, здійснюючи закупівлі для будівництва, директор підприємства закупив бульдозер, вартість якого становила 277 тис. грн, за ціною понад 1 млн 120 тис. грн, розтративши в такий спосіб більш ніж 844 тис. грн.

Унаслідок безпідставного придбання техніки бюджету Володимир-Волинської міської ради завдано матеріальної шкоди в особливо великому розмірі», — йдеться у повідомленні прес-служби Прокуратури Волинської області.

Олександру Козичку тепер загрожує до 12 років позбавлення волі.

Журналістам «Сили правди» вдалося поспілкуватися з підозрюваним перед початком засідання у суді.

«Я питав у прокурорів, а де ж ті підрядники. Де ті, рівненські? Мовчать. Я не доживу до 70 через це все. Навіщо воно мені? Мені дали документи — я підписав. Вони надали мені висновки експертизи. Я не зобов’язаний їх перевіряти. Там так само є чиїсь підписи. Це вже потім я собі обдумав, пошукав, як в інших областях. Ніде більше комунальне підприємство не є замовником такого будівництва. Скрізь або виконком, або міськрада… Чому ми будували цей полігон?!», — каже директор КП «Полігон» Олександр Козичко.

Справа на цьому етапі й справді видається щонайменше дивною. Навіть якщо Олександр Козичко підписав документи на купівлю бульдозера за завищеною ціною з власних міркувань, схема мала низку ланок: від експертного звіту, яким обгрунтована така вартість спецтехніки, до власників рахунку, на котрий надійшли кошти. Однак під підозрою — лише Козичко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити