image
 |  180 12 Червня 2019 | 16:49

Свинобой, Цицюра, Капуста: найоригінальніші прізвища володимир-волинців

Усі ми звикли, що кожна людина має ім’я та прізвище. І якщо ім’я нам обирають батьки при народженні, то прізвище передається у спадок від покоління до покоління. Поглянемо, які ж оригінальні прізвища носять мешканці Володимира-Волинського.  

Загалом, прізвища діляться за різними ознаками. Є у княжому місті людини з прізвищами, які вказують на належність до церковного життя та на набожність: Богомаз, Богоносюк, Богославець, Титаренко, Дяк, Дячок.

Є прізвища, утворені від назви професії. Вони легко передавалися нащадкам і ставали спадковими, як це й часто було із самим фахом: Козолуп, Мукомел, Свинобой, Півовар.

Звісно є у нас люди з прізвищами, які утворилися через особисті ознаки людини. Як правило такі прізвища спочатку були сільськими чи козацькими прізвиськами. Вони могли бути як позитивними, так і негативними і мати насмішкуватий характер.

До прикладу є місті люди з прізвищами: Віслобоков, Візлогузов, Криволапенко, Криворука, Кривонос, Кривошей, Шайнога, Безсмертний, Лиховід, Нежурбіда, Нежуйвода, Присікайло, Підколісний, Повесьмо, Триндюк, Тюлькевич, Подопригора, Лютий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мирослав Дочинець про книги, Андрія Ворона і неповторність людей

Доволі поширеними є у Володимирі-Волинському прізвища від назв тварин: Баран, Бугай, Вовк, Ворона, Голуб, Жук, Журавель, Заєць, Котик, Куріпка, Курчак, Лис, Лисиця, Сокол, Соловей, Сорока,Чайка.

Менш поширені прізвища від назв рослин та їжі: Гриб, Капуста, Качан, Гарбуз.

Ще одну групу прізвищ жителів міста складають прізвища, що утворилися від загальних понять як частини тіла, знаряддя праці чи атрибути, страви, абстрактні поняття.

Біда, Булава, Варениця, Вареник, Галушка, Кисляк, Ковтун, Куліш, Хамула, Щетина, Мороз.

Кожне прізвище – це не просто записані у паспорті літери. Це носії інформації про історію роду, а в сукупності – це історія всього народу.

Ярослава Вознюк

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити