image
 |  2 24 Лютого 2021 | 10:52

Святкувати ювілеї окупаційних адміністрацій на Волині недопустимо, - фракція «Свободи» у Луцькій міськраді

Фракція ВО «Свобода» у Луцькій міськраді обурена інформацією про наміри організувати у Луцьку відзначення 100-ліття утворення Волинського воєводства у складі Речі Посполитої і вважає проведення такого заходу неприпустимим.

Відповідну заяву оголосив під час сесії голова фракції Микола Федік.

Депутат нагадав, що 19 лютого 2021 року Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку оприлюднило інформацію про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки сотої річниці створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

«Ініціатори цього дійства пропонують волинянам святкувати ювілеї власного поневолення чужими державами. Особливо прикро, що серед учасників антиукраїнського дійства провідна наукова установа краю – Волинський національний університет імені Лесі Українки. Також нас дивує, що до промоції заходу долучився начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури міської ради Олександр Котис.

Напевно, можливість отримати польські гранти затьмарила розум окремим волинянам. Проведення таких конференції фактично потурає польському шовінізму та прославляє імперську історію Речі Посполитої», - зазначив Микола Федік.

«Свобода» заявляє: створення Волинського воєводства у 1921 році – це юридичне оформлення факту окупації українських земель Польщею. Річ Посполита принесла на Волинь політику національного гноблення, ополячення, пацифікації, осадництва та геноциду українців. Її метою була колонізація та асиміляція української Волині та перетворення її у польську провінцію. Шкода, що такі очевидні речі не розуміють окремі волиняни, причетні до організації заходу.

Ми переконані: проведення такої конференції у 2021 році – це спроба Польщі та зацікавлених осіб відбілити окупаційний режим Речі Посполитої. Замість того, щоб вивчати історію польської окупації Волині, нам пропонують вшановувати круглу дату утворення колоніальної адміністративної одиниці у складі чужої для українців держави. Подають існування Волинського воєводства як позитивний факт. Замовчують злочини, які здійснювалися проти українців у роки панування Другої Речі Посполитої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський школяр Богдан Бойко виконав реп про Лесю Українку (ВІДЕО)

З таким же успіхом можна запропонувати волинянам відзначати чергову річницю створення Волинської губернії у складі Російської імперії чи утворення Рейхскомісаріату «Україна» з центром у місті Рівне.

Консульство Республіки Польщі у Луцьку – дипломатична установа. І його активна участь в цих дійствах – ніщо інше, як акт із завуальованими претензіями на українську територію.

Фракція ВО «Свобода» наголошує: практика відзначення круглих дат створення окупаційних адміністрацій на Волині є неприпустимою. Вона свідчить про дефіцит національної гідності, самоповаги та комплекси меншовартості в організаторів, які представляють Волинський національний університет. Таким конференціям – не місце на Волині».

Також голова фракції ВО «Свобода» у Луцькій міськраді додав, що політична сила виступає за рівноправні відносини з Польщею:

«Ми розуміємо важливість співпраці з Польщею. Але виступаємо за рівноправність у стосунках. Оскільки це – запорука нормальних дружніх відносин між двома країнами».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити