image
 |  383 7 Грудня 2023 | 15:30

Треба боротися за кожен клаптик землі в місті, - боєць з Волині про ситуацію в Авдіївці

Що зараз відбувається в Авдіївці? У розмові з Максимом «Лютим» Морозовим - майором МВС, офіцером «Легіону Свободи»

- Максиме, довкола Авдіївки, відомо, багато тривожних новин. Пишуть, що росіяни наступають, і станом на сьогодні вже йдуть бої в промзоні. Це начебто небезпечний сигнал, тому що від 2014 року промзона була таким собі форпостом міста.

- Справді, на південному фланзі Авдіївки – а це зокрема села Водяне, Первомайське – ситуація стабільно важка. Московити здійснюють 10-30 штурмових дій за день, застосовують авіацію, зросла кількість застосування керованих авіаційних бомб. Але просування ворога немає. Основні пункти оборони - це позиція «Зеніт» та промзона. «Зеніт»повністю під нашим контролем, а щодо промзони, то швидше за все нам треба готуватися до того, що вона стане «сірою зоною».

- Тобто наразі промзона таки під нашим контролем?

- Так, але з тією динамікою, яку ми спостерігаємо, вона найімовірніше таки стане сірою зоною, і в ній будуть продовжуватися бої. Як і в старій частині міста, де переважно стоять одноповерхові будинки. Швидше за все ці бої будуть переходити у вуличні…

- Вже не раз доводилося чути від експертів, що Авдіївка може стати «другим Бахмутом»…

- Вважаю таке порівняння некоректним. Його, думаю, вживають люди, які насправді дуже далекі від війни. Є Бахмут і є Авдіївка. Бахмут - це піврічне протистояння, в якому використовувалися певні засоби оборони. Це перше.

Друге. Авдіївка перебуває на лінії зіткнення з 2014 року. Тому її ніяк не можна порівнювати з Бахмутом. Також система оборони Авдіївки і Бахмута - різні. Навіть кардинально різні, адже застосовуються різні тактики ведення війни, різні тактики ведення бою та оборони.

Третє. Авдіївка опинилася на лінії зіткнення і відразу після повномасштабного вторгнення. І відтоді ж к@ц@пи всіма силами хотіли оточити місто… На нашому напрямку часто застосовували зброю, яка на деяких ділянках фронту ніколи навіть не була. І те просування, яке тут зараз відбувається, – відбувається вже тривалий час.

Тому порівнювати Бахмут та Авдіївку – це м’яко кажучи ні в які ворота...

- Але якщо просування відбувається тривалий час – чому саме зараз про нього заговорили…

- Справді, чому. Річ у тім, що на перших шпальтах у ЗМІ завжди були Київ, Маріуполь, Волноваха, Рубіжне, Сіверодонецьк, Бахмут, Харків, Херсон… Зараз ось уже місяці два Авдіївка в інформаційному полі найперша.

За ці крайні два місяці дійсно відбулися певні просування ворога, особливо в північній частині фронту оборони. Росіянам вдалося перетворити на сіру зону терикон, і ця сіра зона дає їм можливість почати атакувати Авдіївський «Коксохім». Також за цей період росіянам вдалося на півночі взяти під свій контроль сіру зону…

- Як зараз виглядає Авдіївка - після всіх цих численних російських штурмів? Як виглядають будинки?

- Думаю, після всіх боїв переважна більшість будинків в Авдіївці не підлягатиме ремонту. Відсотків 90 доведеться знести під нуль і будувати нові. Тоннаж снарядів, авіабомб, некерованих чи керованих ракет був таким величезним, що всім тутешнім будівлям завдана непомірна шкода.

- Тут ще живуть люди?

- Так, 1400 осіб плюс-мінус 100 досі залишаються в Авдіївці. Чому не хочуть їхати - у кожного свої причини. Як на мене це неправильно – отак ризикувати життям...

- Як ми можемо змінити ситуацію в Авдіївці на нашу користь?

- Треба боротися за кожен клаптик землі в місті. Коли промзона стане сірою зоною, то треба буде боротися за іншу частину міста. Бо якщо ми зараз кинемо Авдіївку, то наступне місто буде Покровське, яке ворог, як і Авдіївку, зруйнує під нуль. Обороняючи Авдіївку, ми рятуємо Водяне, Покровське, Костянтинівку…

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити