image
 |  2 7 Квітня 2021 | 21:41

У 62 випадках був міцний зв'язок між щепленнями Astrazeneca і виникненням тромбів, – EMA

Закінчилася трансляція брифінгу Європейського агентства лікарських засобів (EMA) за результатами досліджень зв'язку вакцини Astrazeneca з тромбозом у людей.

Про це повідомляє Телегpам-канал «kp_in_ua».

«У конкретних (62) випадках був міцний зв'язок (в оригіналі - strong association) між щепленнями цією вакциною і виникненням тромбів», - заявила голова комітету EMA з безпеки вакцин Сабін Штраус.

Прі цьому чиновниця уточнила, що потрібно бути обережними у формулюваннях, тому що часто їх зміст спотворюється.

На сайті EMA вийшла офіційна заява з ще більш обережним заголовком: «Вакцина від ковіда Astrazeneca: EMA виявила можливий зв'язок c дуже рідкісними випадками тромбозу». І тут же в підзаголовку: «EMA підтверджує, що загальна оцінка співвідношення користі і ризику залишається позитивною».

Ірландський фармацевт і виконавчий директор Європейського агентства з лікарських засобів Емер Кук заявила, що випадки тромбозу після щеплення від AstraZeneca можуть бути побічним ефектом вакцинації. Таку заяву Кук зробила на брифінгу, присвяченому оцінці ризиків вакцини Vaxzevria (нова назва вакцини проти COVID-19 AstraZeneca).

У EMA відзначили, що взяли до уваги всі наявні докази. Регулятор заявив, що можливі тромби можуть бути «дуже рідкісною» побічною дією вакцини AstraZeneca, проте переваги препарату переважують потенційні ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ти її – в двері! А вона – у вікно!»: вакцину AstraZeneca після скандалів перейменували у Vaxzevria

До pечі, в ході брифінгу журналісти цікавилися безпекою не тільки Astrazeneca, а й російського «Супутника V». Якщо коротко, то він поки проходить стандартну для всіх вакцин перевірку на відповідність нормам Євросоюзу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити