image
 |  11 21 Липня 2021 | 17:01

У громаді на Волині хочуть побудувати очисні споруди на території дитячого садка?

Сьогодні все більше в нашому суспільстві підіймається тема поводження з твердими побутовими відходами. Звісно, забруднення територій громад підходить до критичної позначки. Не менш важливим викликом для здоров’я є рідкі відходи, які ми продукуємо в своїх домогосподарствах.

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці голова Дубівської сільської ради Роман Троцюк, - пише Ковель медіа.

Як він стверджує, критичним напрямком роботи, який потребує особливої уваги, є налагодження поводження з твердими та рідкими побутовими відходами. У селах Дубове, Бахів та Вербка жителі уклали угоди на вивіз сміття, в інших – ведеться робота в цьому напрямку. Робота по вирішенню критичних моментів поводження з рідкими відходами тільки розпочинається.

В домогосподарствах побудовані вигрібні ями, які швидко наповнюються. Місцеві підприємці, які працюють без оформлення, викачують нечистоти та зливають по канавах, полях і так далі, чим забруднюють ще більше територію громади. Приводять воду в непридатний для споживання стан. Вигрібні ями є не герметичними (з метою зменшення витрат на викачування), що призводить до забруднення питної води (свердловини та колодязі знаходяться розміщені поруч). Фактично ми п’ємо воду забруднену фекаліями та іншою побутовою хімією – каже Роман Троцюк.

За його словами, критичним у селі Дубове є водовідведення від багатоквартирних будинків, що знаходяться на вулиці Ковельській. Поля фільтрації, що знаходяться на території підприємства колишнього управління осушувальних систем, давно не працюють. Нечистоти без фільтрації потрапляють в зрошувальний канал. Жителі будинків, які розміщені біля каналу, скаржаться на неприємний запах.

Мешканці цих багатоквартирних будинків, починаючи з 2017 року, постійно підіймають проблему реконструкції полів фільтрації. Проблеми з водовідведенням виникають і в Дубівській школі та дитячому садочку. В цих установах побудовані вигрібні ями, які не відповідають санітарним вимогам. Під час підняття рівнів ґрунтових вод нечистоти вириваються на поверхню та створюють екологічне лихо. Критична ситуація з водовідведенням та твердими побутовими відходами склалася біля багатоквартирних будинків на вулиці Пришкільній, де панує повна антисанітарія.

Вже другий рік ми працюємо над комплексним вирішенням даної проблеми. Пошуки місця для будівництва очисних споруд були проведені спеціалістами в минулому році. Найкращим місцем для даної території виявилося місце на перехресті вулиць Нова та Пришкільна. Побудувати очисні споруди можливо на комунальній землі. Частина саду, де будуть розміщені очисні споруди, буде пересаджена – говорить Роман Троцюк

Очисні споруди мають охоронну зону 15 метрів до житлових будинків. В проєкті ця відстань становить 32 метри.

Дубівський сільський голова запевняє, що сучасне обладнання сертифіковане. Дане обладнання закритого типу, всі процеси відбуваються в герметичних посудинах. Нечистоти очищаються спеціальними бактеріями. Вода після очищення скидається в меліоративний канал. Реалізація проєкту розпочата за допомогою обласного екологічного фонду з співвідношенням: 30% бюджет громади та 70% обласний екологічний фонд.

Сьогодні ми стоїмо перед вибором побудувати систему водовідведення для комунальних установ громади: школа, дитячий садочок, клуб; що зобов’язує нас закон, або підійти комплексно – побудувати систему, доповнивши перелік об’єктів, які будуть підключені, багатоквартирними будинками на вулиці Ковельська, Пришкільна та приватними будинками на вулицях Нова, Пришкільна, Садова – наголошує Роман Троцюк

Сільський голова заявляє, що така проблема присутня і в інших населених пунктах громади. Потребують аналогічного підходу села Облапи та Секунь. Села знаходяться в низинах, що призводить до забруднення ґрунтових вод фекаліями. Проблема існує і з очисними спорудами в селі Бахів-2.

Справжній господар спочатку кладе комунікації – водопостачання, водовідведення і так далі, і лише після цього будує капітальні дороги, а не навпаки. Аналогічно будемо поступати і ми. Давайте подбаємо за своє здоров’я та здоров’я наших нащадків. Поговоримо про міфи, які поширюють противники з реалізації даного проєкту – мовить очільник громади

Кажуть, що буде зрізаний шкільний сад – 200 дерев. Якщо поглянути на детальний план території, то очисні споруди займають площу 17,5 х 20 метрів. Для вивільнення даної площі необхідно пересадити 12 дерев. Можливо ще декілька дерев, щоб зробити під’їзд техніці для виконання робіт. Весною було пересаджено 5 дерев для проби. Дерева успішно прийнялися. Зі слів Романа Троцюка, осіння пересадка пройде ще успішніше.

Рівень шуму, що створює очисна споруда становить не більше 50 дБА. На світлинах представлені рівні шуму від побутових приладів які ми використовуємо в побуті. Це нижче ніж витяжний вентилятор (50-55 дБА).

Кажуть, якщо установка вийде з ладу, то мешканців затопить нечистотами. Роман Троцюк доводить, що проєкт в повному виконанні складається з чотирьох окремих установок, які працюють незалежно одна від одної. Не виключаю, що можливі технічні причини для зупинки однієї з установок будуть. Три інші працюватимуть в штатному режимі та виконуватимуть свою функцію.

Очисна установка працює від електроенергії, якщо пропаде електроенергія припиняється подача кисню. Бактерії ще живуть близько 70 годин. Можливий варіант встановлення дизельного генератора. Нечистоти не будуть прибувати оскільки в домогосподарствах не буде води. Місце очисної системи вибране таким чином, що для роботи не потрібно додаткових систем перекачування як нечистот, так і очищеної води. Всі потоки будуть рухатись природнім шляхом.

Кажуть, що відкрита система спричинить страшні неприємні запахи. Роман Троцюк переконує, що очисна система, яку планується встановити, закритого типу та складається з 4 герметичних посудин. Очищена вода буде подаватися закритою системою до меліоративних каналів. На фото – діюча установка, потужність 200 метрів кубічних.

Голова Дубівської громади говорить, що спілкувався з жителями громади, де в домогосподарстві встановлена система біологічного очищення. Неприємних запахів немає в цю пору. З вигрібної ями чули дуже сильний неприємний запах.

Для користувачів буде встановлена абонентська плата за користування каналізаційними мережами. З цих коштів буде платитися заробітна плата оператору, який буде слідкувати за допомогою комп’ютера за роботою системи та проводити профілактичні роботи. До системи буде включено школу (450 осіб), дитячий садочок (100 осіб) та населення (близько 150 осіб, якщо всі підключаться). Абонплату за школу, садочок, будинок культури будуть платити з бюджету громади. Частка жителів просто мізерна.

Активісти пропонують винести очисні споруди можливо за село. Роман Троцюк вважає, що це можливо, але при цьому необхідно всі нечистоти перекачувати на ту територію. Протяжність, перекачування потребує значних витрат як при будівництві (в рази більші витрати), так і при обслуговуванні, що збільшить абонплату для підключених абонентів врази. Коли при будівництві необхідно буде знайти додаткові кошти один раз, то значно більшу абонплату прийдеться платити все життя.

Наше здоров’я в наших руках. Сьогодні ми несемо відповідальність не тільки перед нашими дітьми, а й наступними поколіннями. Надіюсь, що здоровий глузд переможе – сподівається Роман Троцюк

Мешканка села Дубове, педагог Наталія Тхоржевська у Фейсбуці під дописом сільського голови зауважила, що громада не проти очисних споруд і тільки «За», але не на території садка. Також вона заявила, що частина поданої ним інформації «не є достовірною».

На запитання Романа Троцюка: «Яка конкретно інформація не достовірна?», Наталія Тхоржевська відповіла:

Щодо того, скажімо, що успішно пересадите 200 дерев? 12-ма не обійдеться, бо… хоча б тому, щоб встановити ОС, потрібен доїзд техніки… Куди пересадите?! І щодо того, що дерева прийнялися, які пересаджено – кожен може піти переконатись… Та й багато інших суперечливих моментів, які ви по-різному тлумачите тут і на зустрічах з людьми…

І щодо шуму! Спілкувались з людьми з інших міст, і навіть за кордоном, де стоять подібні установки й такої ж потужності – і шумить, і смердить, і трава поруч не росте.

Та й взагалі ваша інформація тут і на зустрічах з людьми свідчить про те, що ви сам не маєте цілісного уявлення, що і як воно має бути, але вам конче треба чомусь реалізувати саме цей проєкт і саме тут. Не кажучи вже про наслідки, але вони вас, очевидно, не дуже й хвилюють, головне – збудувати й поставити. А потім скажете: це не мої проблеми, моє завдання було – збудувати! А нам тут жити і нашим дітям!

У середу, 21 липня, о 09:00 відбудеться позачергова сесія Дубівської сільської ради. Серед питань порядку денного: затвердження детального плану території для будівництва локальних очисних споруд на вулиці Пришкільній в селі Дубове.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити