image
 |  77 29 Травня 2020 | 08:16

У Луцьку в часи середньовіччя діяв монетний двір

У Луцьку на прикінці ХІV діяв монетний двір організований могутнім державним діячем Любартом.

Про це в ефірі Громадського Інтерактивного Телебачення розповів волинський краєзнавець Петро Троневич.

Як розповідає історик, сьогодні про цей факт існування монетного двору більш відомо. Срібні монети, з розмір менші ніж 1 сучасна копійка, в ті часи чеканились зі срібла і в першу чергу були потрібні для внутрішньої торгівлі.

Слід вважати, що Волинське князівство за часів Любарта лише номінально залежало від Литви. Адже волинський князь правив, як самостійний володар своєї землі за правами і законами, що склались у Волинсько-Галицькому князівстві.

За його правління відбувся значний розвиток продуктивних сил, ремесл та культури.

Луцьк в ті часи був доволі розвинутим центром торгівлі. Любарт забезпечив право торгівлі іноземним купцям.

«Німецькі купці приїхали до Луцька щоб тут торгувати. Любарт їм виписав грамоту, що дала добро на ці операції», - розповідає Троневич.

Звісно, що для торгівлі потрібні були розмінні монети, ось саме Любарт розпочав карбування цих срібних монет, які отримали назву денарій Любарта.

Отже, реверс волинських монет містить зображення чотириконечного рівнораменного хреста в обрамленні крапок, що розміщені по колу, або без них, на аверсі – крокуючий лев. В одному випадку лев крокує вліво, із повернутою вперед головою, в усіх інших – вправо, а голова повернута назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку в 20-ті роки минулого століття друкували власну валюту

Є декілька варіантів з однією-трьома крапками навколо голови лева. Лев був гербом не тільки Львова, а й Галичини14, на володіння якою Любарт претендував і господарем якої він був з 1340 по 1349 рр. Монет було дуже багато, про це вже більш відомо.

Срібні монеди денарії Любарта. В плані торгівлі Любарт забезпечив право торгівлі іноземним купцям.

Наприкінці свого життя, Любарта приєднав до себе Холмське князівство, фактично укріпив кордони Волині. Він збодував замок. Всі ці напрацювання дали поштовх для розвитку Луцька, як економічного центру того часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким був обіг перших власних монет на Волині у XIV столітті

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити