image
 |  5 3 Червня 2021 | 19:17

У Луцьку відкрили для рятувальників сучасний Навчально-практичний центр та тренінговий комплекс (ВІДЕО)

3 червня у Луцьку на вулиці Тарасова, 17а відбулась презентація сучасного Навчально-практичного центру та тренінгового комплексу з підготовки особового складу пожежно-рятувальних підрозділів Служби 101 Волинської області, а також інших результатів, досягнутих в рамках реалізації Проєкту міжнародної технічної допомоги «Ефективна координація рятувальних заходів в Остролецько-Сєддєцькому субрегіоні та Волинській області» (далі – Проєкт), що співфінансується Європейським Союзом по Програмі транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014 — 2020».

Про це повідомили в ГУ ДСНС України у Волинській області.

У відкритті взяли участь: начальник ГУ ДСНС у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук, перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Чуліпа, начальник відділу забезпечення міжнародної договірної роботи, протоколу та міжнародної технічної допомоги ДСНС України полковник служби цивільного захисту Володимир Костовський, головний фахівець відділу організації пожежно-рятувальних робіт Управління організації пожежно-рятувальних робіт Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України підполковник служби цивільного захисту Станіслав Волошко, начальник метрологічної служби відділу спеціального обладнання Департаменту ресурсного забезпечення ДСНС України полковник служби цивільного захисту Олександр Мельник, керівник офісу Програми Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 у м.Львові Ольга Парасоцька, заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області полковник служби цивільного захисту Олександр Мохрик, керівний склад апарату ГУ ДСНС у Волинській області, волинські рятувальники, ЗМІ.

У своєму виступі головний рятувальник Волині зазначив:

«Цей об’єкт є унікальним у своєму роді та вкрай важливий для Служби 101 Волинської області, призначений для підвищення рівня професійної майстерності фахівців пожежно-рятувальної служби, проведення занять з психологічної та фізичної підготовки рятувальників, що допоможе їм під час виконання складних завдань під час ліквідації пожеж, надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, рятування людей під час них.
Дякую керівництву ДСНС України, представникам міжнародної грантової Програми Польща-Білорусь-Україна, обласної та міської влади за надану допомогу в реалізації Проєкту, а також усім фахівцям підрозділів Головного управління, які працювали над реалізацією Проєкту. Запевняю, ми не зупинимось на досягнутому і будемо працювати над примноженням результатів, що дозволить покращувати стан матеріально-технічного забезпечення служби 101 Волині для безпеки громадян нашого рідного краю та нашої держави України!», - сказав Володимир Грушовінчук.

Посадовці розрізали символічку стрічку та ознайомились з роботою навчального пункту та тренінгового комплексу, закупленим обладнанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літаки контрабандистів вивезли з Ковеля на нову стоянку

Тренінговий комплекс європейського зразка включає в себе смугу перешкод (лабіринт) із тренажерами та спеціальним комп’ютерним пультом, що разом імітують умови реальної пожежі. В лабіринті можна змінювати конфігурацію металевими решітками, створювати задимлення, відтворюються звуки, характерні під час аварій та пожеж, крики людей про допомогу. В лабіринті є люки, труби, вікна. Рух рятувальника під час тренування відслідковується інфрачервоними камерами та завдяки датчикам, що розміщені в плитах на підлозі лабіринту. Площа комплексу близько 250 м кв. Вартість лабіринту та обладнання понад 4 млн. грн.

Для журналістів та почесних гостей, а також начальників усіх пожежно-рятувальних частин служби ГУ ДСНС у Волинській області продемонстрували порядок проходження тренування.

Для довідки: в рамках Проєкту проведено дієві заходи для підвищення рівня готовності пожежно-рятувальної служби Волинської області до реагування на пожежі, надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, а також для покращення взаємодії між пожежно-рятувальними підрозділами Волинської області та Мазовецького воєводства Польщі.

Зокрема, для волинських рятувальників закуплено:

60 сучасних апаратів на стисненому повітрі фірми «Драгер» та 240 масок до них для усіх рятувальників підрозділів обласного центру (на суму понад 2,5 млн.грн),

2 одиниці спеціальної техніки (пожежна автоцистерна та автомобіль газодимозахисної служби на суму понад 6,5 млн грн),

Контрольно-вимірювальний прилад для проведення технічного обслуговування дихальних апаратів, панорамних масок до них та костюмів хімічного захисту (вартість понад 200 тис грн.),

11 потужних компресорів (на суму понад 3 млн. грн.) для швидкого наповнення повітрям балонів захисних апаратів, що необхідні рятувальникам для роботи у задимленому середовищі,

інтерактивний симулятор і 2 спеціальні манекени для навчання рятувальників порядку надання реанімаційних заходів потерпілому (загальною вартістю понад 250 тис грн.)

Проєкт реалізується за підтримки ДСНС України, у тісній співпраці з Волинською обласною адміністрацією.

Партнери Проєкту: Головне Управлінням ДСНС у Волинській області, Муніципалітет м.Сєдльце Мазовецького воєводства Республіки Польща (Головний партнер), Седлецьке міське управління Державної пожежної служби Республіки Польща, гміна Корчєв Мазовецького воєводства Республіки Польща.

Бюджет Проєкту для української сторони – понад 700 тисяч євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водій та пасажири ледве встигли вибратися: під Луцьком вщент згоріло авто (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити