image
 |  11 28 Березня 2023 | 22:31

У Луцьку відзначили перше храмове свято за новоюліанським календарем (ФОТО)

Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (просп. Соборності, 8-Д – біля гімназії № 21) 25 березня відзначила престольний празник – уперше за новим стилем.

Про це інформує Волинська єпархія Православної Церкви України, - пише ВолиньUA.

Божественну літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл у співслужінні декана протоієрея Михайла Онищука та настоятеля протоієрея Миколи Савчука. Оскільки на цей день припала третя великопостова поминальна субота, душпастирі відслужили й велику панахиду.

Архієрейськими відзнаками нагороджено активних парафіян.

У слові високопреосвященний зазначив, що звичай шанувати жінку прийшов від свята Благовіщення. Бо до цього жінка була у повному пригніченні через первородний гріх. Але жінка змогла зробити воістину велике – із гріха, що панує у світі, відкрити для нас Царство Небесне, народивши Ісуса Христа.

Цей Божий дім засновано у травні 2005 року на місці втраченого. Часопис «Волынские епархиальные ведомости» за 1825 р. повідомляв, що тоді в с. Гуща, до якого належала ця місцевість, згорів храм – точніше, капличка Пресвятої Богородиці. Не так давно археологи знайшли на цьому місці фундамент, імовірно, цієї святині. Зараз парафія споруджує двоповерховий храм-музей. Він буде копією однієї з церков волинської архітектурної школи XVI ст.

У каплиці, зведеній поряд із будівництвом, у 2006 році замироточила ікона святителя Луки (Войно-Ясенецького) – архієпископа Кримського. Вдруге це сталося на Вербну неділю 2014 року. Тоді митрополит Михаїл приїжджав сюди молитися й організував хресний хід до святині. За молитвами до Божого угодника багато мирян отримали зцілення від недуг, навіть невиліковних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителька Жидичина хоче взяти в оренду 34 сотки для виробничих потреб

У серпні 2014 р. високопреосвященний відправив чин освяти наріжного каменя верхнього храму. Тоді в підмурівок було закладено пам’ятну капсулу. Наразі парафія використовує нижній храм, освячений 11 червня 2014 року на честь святителя Луки.

Нагадаємо, що, згідно з постановою Священного Синоду, тринадцять громад нашої єпархії (у т. ч. згадана Благовіщенська) отримали благословіння на використання новоюліанського календаря. Тож, зокрема, це велике свято вони відзначили 25 березня. Усі ж інші парафії поки що продовжують жити за старим стилем, а значить святкуватимуть це богородичне торжество 7 квітня.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити