image
 |  14 28 Січня 2022 | 14:36

У Луцьку вшанували пам'ять Героїв битви під Крутами (ФОТО)

У п'ятницю, 28 січня, лучани вшанували пам'ять Героїв битви під Крутами.

Про це інформує власкор «ВолиньUA».

Участь у мітингу-реквіємі взяли священослужителі, представники влади, зокрема перший заступник голови обласної ради «свободівець» Юрій Поліщук, Луцький міський голова Ігор Поліщук, депутати Волинської обласної, Луцької міської та районної ради, а також близько сотні небайдужих до цих подій лучан.

Традиціно богослужіння біля пам’ятного знаку провів митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Ця подія знакова для волинян, адже понад століття тому юні українці захищали кордони молодої держави, а сьогодні події майже ідентичні. Тому у такий складний час нам потрібно єднатися, жити з вірою та бути готовими відстояти кордони своєї держави», - зазначив митрополит.

Понад сто років минулого з тієї історичної події, та ворог України залишився незмінним - Росія. Крути 1918 року - це наслідок провальної політики української влади, яка жила міфами про дружбу та порозуміння з Москвою і відкидала жорстоку реальність. Щось схоже відбувається тепер. У Зеленського ніяк не можуть попрощатися з бажанням побачити "мир" в очах Путіна. Та загравання з агресором і потурання його хворобливим маренням про сфери впливу - шлях до катастрофи. Сильна армія і готовність дати відсіч ворогу - найкраща гарантія миру і незалежності України», - прокоментував очільник Луцької «Свободи» Микола Федік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший заступник голови Волиньради відвідав дві громади на Ковельщині (ФОТО)

Довідково:

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу.

На сьогодні вiдомi прiзвища 20 з них. Це студенти Народного унiверситету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 чоловік.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити