image
 |  2 5 Грудня 2018 | 13:19

У Львові невідомі вночі вчинили чергову провокацію на Цвинтарі Орлят

Уночі з вівторка на середу, 5 листопада, невідомі спробували пошкодити дерев’яні реставраційні щити навколо скульптур левів на території польського військового Цвинтаря Орлят.

«Цієі ночі близько другої години ночі була знову спроба розбити конструкції, в яких знаходяться скульптури левів на кладовищі польських військових поховань. До ранку конструкції вже відновили. Зважаючи на системність провокацій, Львівська міська рада вимагає від правоохоронних органів ефективних дій щодо розслідування та недопущення подальших провокацій», – повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. 

На місце викликали працівників поліції та СБУ. Провокаторів на місці затримати не вдалося. Зараз тривають слідчі дії. 

До слова, це вже не перша спроба пошкодити фігури левів на Личаківському цвинтарі. У липні група молодих поляків вчинила провокацію на Цвинтарі Орлят. Тоді провокатори зруйнували реставраційну огорожу навколо скульптур левів. 

Нагадаємо, що дві історичні скульптури левів повернули на Цвинтар Орлят у грудні 2015 року. Леви стерегли вхід на цвинтар з південного боку. Один із них мав на щиті напис польською мовою «Zawsze wierny», що в перекладі означає «Завжди вірний». Його доповнював напис на іншому камені «Tobie Polsko» - у перекладі: «Тобі, Польщо». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найменше місто України зберегло найбільше козацьких артефактів

На одному із щитів також був герб Польщі, на іншому – герб Львова. Скульптури з цвинтаря прибрала радянська влада у 70-их роках минулого століття.

Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без погодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити