image
 |  34 10 Листопада 2019 | 13:41

У мережі показали ретро-фото Свято-Троїцького костелу в Берестечку

У Берестечку вражають два величні храми – католицький Свято-Троїцький костел та православний Свято-Троїцький собор.

Коротко про історію.

Свято-Троїцький костел збудований поляками в 1765 році в честь своєї перемоги в битві під Берестечком. Прикрашали собор картини з епізодами битви під Берестечком. Зберігалася тут і шабля Яреми Вишневецького, яка у 1920 році була вивезена більшовиками. Вівтарів у храмі було вісім, також оздоблення доповнювали дерев`яні скульптури та унікальні ікони. У підвалах костелу знаходилося декілька підземних ходів, однак зараз вони непридатні до використання.

У роки Другої світової війни монастир постраждав від вибуху снаряда. А ще два снаряди нерозірваними лишилися у стінах будівлі. З костелу були вивезені дерев`яні скульптури, знищений орган. Після війни в костелі був склад для заготівлі зерна.

Читайте також: Найменше місто України зберегло найбільше козацьких артефактів

Нині тут не лунає молитва, храм зачинений, його стіни обсипаються. Але не зникає його архітектурна велич.

Вашій увазі пропонуємо світлини Свято-Троїцький костел у Берестечку виконані під час експедицій у 1959-1962 роках. Більше 500 фото зберігаються у 7 альбомах в Державному архіві Волинської області. Всього 72 населених пунктів з області, а також місто Радехів. Серед них і фото свято-троїцького костелу у Берестечку.

                      

Фото із сайту "Містечко Берестечко".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити