image
 |  4 28 Січня 2021 | 20:59

У мережі показали, як луцькі комунальники знищують ялинку на площі Героїв Майдану (ВІДЕО)

На прилеглій території на площі Героїв Майдану, поблизу луцького РАЦСу, комунальники звалили зелену ялинку та обтинали її гілля.

Користувач мережі Фейсбук Адам Горбатюк розмістив на своїй сторінці відео того, як це відбувалося.

"Ось так нищать ялинки біля РАЦСу...", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екоінспекція погрожує призупинити вивіз сміття з Луцької громади (ВІДЕО)

Читачі почали висловлювати своє обурення таким неподомством комунальних служб.

Утім, в коментарі втрутилася міський еколог Оксана Тарабанюк, яка прояснила резонансну ситуацію.

"Шановні лучани, приємно, що Вам не байдуже до того, що відбувається у місті. Та дуже прошу не поширювати не компетентні коментарі щодо ситуації з аварійною ялиною на площі біля приміщення РАЦСу. Внаслідок негоди вніч з 35 на 26 лютого 7-ми метрове крупномірне дерево ялини сріблястої було пошкоджено сильним вітром. А саме дерево відхилилось від вертикальної осі, кут нахилу став критичним, коренева система оголилась.

В таких випадках для запобігання аварійній ситуації на підставі акту обстеження дерево видаляють. Що й було зроблено вранці 28 січня. Хочу нагадати, що така ситуація з ялинами на площі Героїв Майдану стається не вперше. Крупномірні ялини перед приміщенням РАЦСу вже неодноразово падали і вивертались з коренем, оскільки досягли критичних розмірів і на відкритому просторі є не захищеними перед стихією. Маючи поверхневу кореневу систему вони, як правило вивертаються та падають", - написала Оксана Тарабанюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-голова «Нафтогазу» задекларував 53,2 мільйона гривень заробітної плати за рік

"Для прикладу, аналогічний випадок стався минулого року перед приміщенням СБУ на пр. Перемоги. Ніякі заходи по закріпленню крупномірної рослини не призвели до позитивного результату. В таких випадках, зачасти, деревао ялини гине, всихає. ТОму навесні буде проведена реконструкція насаджень на цьому майдані. Можливо, на місці втраченого дерева знову буде висаджена крупномірна ялина аналогічного виду. Але дане рішення буде прийняте фахівцями на підставі розробленого проєкту озеленення. А на разі дії працівників комунальних служб було абсолютно правильні, бо були спрямовані на запобігання аварійної ситуації", - додала очільниця відділу екології міської ради.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити