image
 |  2 27 Квітня 2022 | 08:48

У рф припиняють постачання газу у Польщу і Болгарію через відмову платити у рублях

Газові компанії Польщі та Болгарії — PGNiG та "Булгаргаз" — 26 квітня отримали від російського "Газпром экспорта" повідомлення про припинення постачання газу. Як стверджують компанії, причиною стала відмова платити за блакитне паливо в рублях на вимогу Москви.

Про це повідомляють польське видання Onet.pl і болгарське видання BNR, - пише Суспільне. 

Про припинення постачання російського газу заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, з 27 квітня Росія припинить постачання блакитного палива газопроводом "Ямал-Європа".

"Можу підтвердити, що ми отримували погрози з Росії, з "Газпрому". Вони пов’язані, серед іншого, з методом розрахунку. Польща дотримується умов, і, можливо, Росія так хоче покарати Польщу", — заявив Моравецький після зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Польський прем’єр додав, що Варшава і раніше оголошувала про наміри відмовитися від російського газу до кінця 2022 року — тоді ж спливає контракт із "Газпромом". Це станеться зокрема за рахунок постачань газу з Данії через "Балтійську трубу" та скрапленого газу зі США.

Своєю чергою міністерство енергетики Болгарії, коментуючи повідомлення "Газпром экспорта" про припинення постачання газу з Росії, наголосило, що дотримується договірних зобов’язань. Вони виключають оплату газу в рублях.

Міненерго Болгарії запевняє, що вже поклопотало про альтернативні шляхи постачання газу і що потреби в обмеженні його споживання наразі немає. Крім того, міністр енергетики Болгарії Александр Ніколов має виступити із заявою 27 квітня.

Як зазначає Bloomberg, після повідомлень про припинення постачання російського газу в Польщу й Болгарію його ціна на європейському ринку зросла на 17%. Так інвестори вберігаються від ризиків, очікуючи на подальші обмеження поставок.

Що відомо

ЄС імпортує з Росії приблизно третину нафти й до 40% природного газу. Україна не раз закликала запровадити ембарго на російські енергоресурси, щоб Москва позбулася важливого джерела фінансування. А проте, на такий крок поки пішли лише окремі члени ЄС.

31 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з "недружніми країнами" — оплата за постачання газу до країн, які запровадили санкції проти РФ, переведуть у рублі.

Усі країни Європейського Союзу, за винятком Угорщини, відхилили вимогу Росії платити за блакитне паливо в рублях. Неприйнятною таку практику назвала і "Велика сімка", оскільки вона суперечить контрактам на постачання газу.

Україна запропонувала ввести "іранську модель" санкцій проти російського газу. Це означає, що газ йтиме в Європу, а гроші за нього надходитимуть не напряму в Росію, а на спеціальні депозитні рахунки в європейських банках.

Європейська комісія наразі не бачить достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для повного ембарго на російську нафту і газ або альтернативних санкцій, заявив Високий представник Євросоюзу зі спільної зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У рф натякають, щоб Молдова чекала "гостей"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити