image
 |  16 28 Березня 2020 | 23:31

У суді закрили справу про приховування «радикалами» партійного офісу у Луцьку

Печерський суд Києва закрив справу проти головного «радикала» України Олега Ляшка через закінчення строку притягнення до адміністративної відповідальності.

Відповідну постанову Печерський райсуд Києва виніс 12 лютого.

Нагадаємо, в рамках циклу матеріалів «Політичні фінанси Волині» у 2019 році «Сила правди» з’ясувала, що Волинська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка користується офісом у Луцьку в житловому комплексі «Яровиця» на вулиці Івана Франка, 61, площею 81,2 кв. м. Однак, це жодним чином не було відображено у фінансових звітах партії за 2018 та 2019 роки.

Після публікації «Сила правди» відправила до Національного агентства з питань запобігання корупції звернення з проханням перевірити цю ситуацію.

НАЗК з’ясувало, що луцький офіс радикалів з травня 2018 року насправді винаймає громадська організація «Центр досліджень регіональних суспільних змін». На початку травня 2018 року між партією та громадською організацією нібито був укладений договір про спільну діяльність. За цим договором організація нібито й винайняла приміщення та передала у тимчасове користування партійному осередку.

НАЗК відзначає, що за законодавством таке «тимчасове користування» офісом від громадської організації можна розцінювати як внесок на підтримку партії. Тож політична сила мала б вказати у своєму фінзвіті лише за перший квартал 2019 року негрошовий внесок в еквіваленті 64-х тисяч гривень. В підсумку НАЗК склало протокол про адміністративне правопорушення за статтею 212-21 КУпАП (порушення встановленого порядку подання звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру) щодо лідера Радикальної партії Олега Ляшка та передало його до суду. Йому загрожувало від 5100 до 6800 гривень штрафу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітів – Зеленському: Перед тим, як забирати гроші у культури, освіти, аграріїв, місцевих громад, почніть з себе

Печерський районний суд Києва справу розглядав шість місяців. Чотири судових засідання закінчилися нічим.

В політичній силі підтвердили, що користуються приміщенням і вирішили, що оскільки партія, як юридична особа, не має жодних фінансових зобов’язань щодо сплати податків, пов’язаних з користуванням цим офісом, то й підстав для внесення приміщення до свого фінансового звіту не має.

Однак, суд звернувся до статті 13 та 17 Закону України «Про політичні партії в Україні», які констатують, що таке користування розцінюється як внесок на користь партії і має бути відповідно внесений до фінзвіту.

Разом з тим, сам лідер партії у фінальне судове засідання не з’явився, натомість його адвокат подав клопотання про закриття провадження у зв’язку із закінченням строків для такого типу справ.

«Враховуючи те, що протокол про адміністративне правопорушення складений 25.07.2019 року, передбачений строк притягнення особи до адміністративної відповідальності сплинув на момент судового розгляду справи (три місяці), а відтак справа підлягає закриттю», – вирішив суддя Печерського районного суду Володимир Карабань.

При цьому вину Олега Ляшка суд не встановлював.

Кампанія громадського контролю «Чесно. Фільтруй суд!» оцінює суддю Володимира Карбаня як такого, який порушує критерії доброчесності. Зокрема, ухвалює сумнівні рішення та відзначається неетичною поведінкою. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити