image
 |  2 12 Травня 2021 | 23:06

У центрі Луцька гине ялинка (ФОТО)

У Луцьку гинуть дерева, через негативний вплив солі, якою посипають тротуари у зимовий період.

На Театральному майдані, що навпроти Палацу культури, всихає ялина. Гілля дерева засихають. Екологи називають одну із причин засихання дерева, посипання піщано-сольовою сумішю у зимовий час площі від снігу. Сіль осідає в ґрунт і повністю нищить кореневу систему. Молоді пагони хвойних рослин, гілки після цього виглядають обпаленими і гинуть.

Спеціалісти довели негативний вплив солі на навколишнє середовище. Після розчину сіль розщеплюється на іони натрію та хлору. Ці речовини вбираються в грунт і згодом попадають у наші водойми, адже ріки та озера активно живляться грунтовими водами.

Але це не все – є ще декілька негативних наслідків солі на дорогах:

• грунт зневоднюється, і як наслідок гинуть дерева та рослини, що ростуть біля доріг;

• швидко псується взуття;

• сіль роз’їдає лапи тварин;

• транспорт піддається ризику виникнення корозії;

• страждають від корозії інфраструктурні елементи (труби, мости, огорожі и т.д.).

Альтернатива

В Луцьку (і в Україні загалом) використовують хлорид натрію (NaCl). Це звичайна сіль. В США та Канаді головним «антильодовим» реагентом є хлорид магнію (видобувають на соляних озерах), який містить мінімальну кількість хлору, а тому не такий небезпечний.

В Європі ж хімію практично ніде не використовують. Наприклад, в Берліні сіль дозволена лише на найбільш аварійних ділянках трас.

Там є три головні зброї проти ожеледиці: підземний підігрів (Ісландія, де тепло природним шляхом генерують гейзери, частково Швеція, Норвегія, Данія, Нідерланди), розкидання піску або кам’яної крихти (Австрія, Німеччина, Фінляндія; другий варіант кращий – потім легше прибирати і можна використовувати знову – але дорожчий) і технологія «гарячого піску» (найбільше розповсюджена в Швеції та Норвегії).

Нагадаємо, що у серпні 2019 року у центрі Луцька, на Театральній площі, зрізали ялинку, яка всохла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька корчують дерева. Як це пояснюють комунальники? (ФОТО, ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити