image
 |  0 6 Грудня 2018 | 11:06

У Волинський монастир повернувся «відреставрований воєвода»

У Низькиницький монастир після реставрації повернули погруддя його засновника – воєводи Адама Кисіля.  

Про це у Фейсбуці написав клірик храму Віктор Мартиненко.

«А у нас, в Низкиницькому монастирі радість - повернувся наш патрон і фундатор - славний Адам Кисіль. Надгробний пам’ятник ктитора монастиря понад три століття стоїть в Успенському соборі позаду парафіян і ніби молиться разом із ними. Але минулого року фігуру разом із кам’яним оздобленням та епітафіями забрали на реставрацію. Отвори у стіні завісили банером з фотографією пам’ятника і написом, що реставрація відбувається коштом польського фонду культурної спадщини. Незвично стало у храмі, пусто. Бабці шепотілися, буцімто вкрали поляки Киселя, не повернуть. Більше року тривала реставрація, і ось, напередодні Введення, мармуровий воєвода повернувся на своє місце. Реставратори повернули скульптурі первісний вигляд - почистили від вікових нашарувань пилу і фарби, залагодили пошкоджене радянськими вандалами. У руки воєводи повернули пернач, втрачений на початку ХХ ст.

Як парафіянин і клірик цього храму, щиро дякую Фонду культурної спадщини Республіки Польща за турботу про нашу спільну спадщину і реставраторам за професійну роботу.

На Введення підійшов до оновленого Воєводи і щось подумалося, що його повернення - то добрий знак саме у ці історичні дні для нашої Церкви і Держави. Бо на латинській епітафії під погруддям, серед інших заслуг Адама Киселя вказано: “Уславлений у справах проти Москви”)», - йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найменше місто України зберегло найбільше козацьких артефактів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити