image
 |  5 5 Лютого 2019 | 12:48

У Волинській «Укрпошті» відмовляються обслуговувати клієнтів українською мовою

Працівниця головної дирекції Волинської "Укрпошти" відмовилася обслуговувати клієнтів українською мовою.

Про це у facebook повідомив член Луцького міського комітету ВО "Свобода" Богдан Жишко.

Чоловік розповів, що отримав дискримінацію за мовною ознакою.

«4 лютого о 18.15 год я зайшов на Укрпошту, що на вулиці Кривий Вал 19, у Луцьку, щоб забрати товар, придбаний через інтернет. Підійшов до третього віконечка. Як правило, там привітні оператори й у більшості випадків у мене до них зауважень немає. Крім однієї касирки.

Кілька місяців тому я натрапив на її зміну вперше. Стояв у черзі й чув, що клієнтів вона обслуговує іноземною мовою. Переді мною стояла старша жіночка й її частково обслужили українською. Далі моя черга й знову російська. Сказав, що не розумію. Касирка відповіла, що приїхала до Луцька з іншої країни й українська мова їй не дається зовсім. Якось з горем пополам обслужила й видала відправлення . Чемно попрощалися.

Наступного разу, коли натрапив на її зміну, знову чув російськомовне обслуговування. Розпитав, хто в залі адміністратор, підійшов і розповів у чому саме полягає порушення моїх прав. Сказав, що їхня оператор є професійно непридатною, оскільки не може обслуговувати споживачів українською мовою. Записав свій номер телефону й ми домовилися, що директор Укрпошти зателефонує. Відправлення, за яким прийшов, мені видавала адміністратор залу.

Було також і третє відправлення, яке отримував у цієї операторки. Коли кілька разів перепитав і сказав, що не розумію, вона спілкувалася зі мною українською мовою. Подякував й попрощалися.

Однак наступного разу операторка принципово не захотіла перейти на українську мову. А в мене не було бажання з'ясовувати з нею стосунки. Адже порушення прав споживача краще обговорити з адміністрацією і нехай собі розбираються . Попросив покликати адміністраторку. Оператор відповіла, що вона в залі .

Підходжу до адміністратора залу Укрпошти. Цієї самої, якій кілька місяців тому пояснював незаконність дій операторки. Адміністратор відповіла, що не бачить порушень зі сторони оператора третього віконечка. Кажу, що тоді мені лишається викликати поліцію! Адміністратор - непорушна в своїй позиції.

Викликав поліцію.

Поки їдуть, вмикаю камеру смартфона й підходжу до оператора. Побачивши камеру, вона мовчки кидає рахувати виручку й втікає. Адміністратор у свою чергу вимагає припинити зйомку й втікає вслід за оператором.

Приїжджає поліція. Підходимо разом до третього віконечка. Камера увімкнута. Оператор, побачивши зйомку , перестає говорити російською й не починає українською. Чи знає вона ще якісь мови, також невідомо. Адміністраторка відрекомендувалася й запевнила поліцейського, що це я такий, що не вперше чіпляюся стосовно мови (визнала, що були звернення й не вжито заходів для усунення недоліку). Сказала, що директор проводила співбесіду при прийомі на роботу працівниці; що директорка хотіла поспілкуватися зі мною, але не змогла, бо я приходжу занадто пізно. Вимагала припинити зйомку. Відмовила у видачі відправлення.

Ось така історія. Працівники поліції взяли мою заяву та відібрали мої пояснення».

Богдан Жишко вважає, що має місце порушення Закону України «Про права споживачів» та Конституції України. Адже працівники зобов’язані володіти українською мовою під час обслуговування клієнтів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити