image
 |  5 19 Серпня 2023 | 21:14

У волинському місті руйнюється двоповерхівка в якій живуть люди

Одна з найстаріших двоповерхівок Каменя-Каширського десятиліттями чекає на реконструкцію.

Про це пише газета Волинь.

Балансоутримувачем споруди, розташованої по вулиці Ковельській, 89 досі є виробниче управління житлово-комунального господарства Камінь-Каширської міської ради. А сам будинок за ступенем благоустрою класифікується як ветхий, що означає непридатний для проживання у ньому.

Це перший двоповерховий житловий багатоквартирний будинок, зведений у місті в радянський час — у 1955 році — як гуртожиток для працівників лісгоспу. Цьогоріч він перетнув віковий рубіж довжиною у 68 років. На підході до забудови — постійно розлита калюжа, що утворилася в западині, де немає стоку води. А сама будівля заледве видніється з-поміж густо насаджених яблунь. Усередині споруди розміщено сім квартир, мешканцями яких з плином років ставали все нові люди. Уже з під’їзду віє сивою давниною: дерев’яні витерті сходи видають надокучливі звуки скрипіння, на стінах подекуди проступився грибок, пише газета «Полісся».

 Великим недоліком старобуду, стверджують його мешканці, є не бетонне, а натомість дерев’яне міжповерхове перекриття. Неякісний ізоляційний матеріал, який заповнює простір між балками, що відділяють перший від горішнього поверху, роками методично знищує конструкцію, а відтак особливо для помешкань другого поверху несе загрозу руйнування. Оскільки проєкт планування житлових приміщень тоді не передбачав у них відведення спеціальних площ для ванної кімнати та санвузла, люди змушені були самостійно провести воду та створити відповідно автономні каналізаційні ями, щоб таким чином забезпечити своїм сім’ям хоч і мінімальні, але зручності.

У роки незалежності держави таке поняття, як балансоутримувач, залишилося в минулому, а співвласникам будинків (власникам житлових і нежитлових приміщень) закон запропонував обирати одну з форм управління спільним майном: управляти самостійно або створити ОСББ — об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або обрати управителя (управляючу компанію чи підприємця).

Кожен із цих варіантів передбачає списання будинку з балансу місцевих рад чи комунальних підприємств та передачу будинків ОСББ чи управителям. Більшість багатоквартирних будинків, розташованих на території нашої громади, з часом вивели із житлового фонду державної комунальної власності, втім, що стосується Ковельської, 89, то через аварійний стан таку процедуру здійснити неможливо. Житлові площі у згаданій двоповерхівці, за словами її квартиронаймачів, не приватизовуватимуть допоки влада не знайде можливостей зробити тут капітальний ремонт. Мешканці ветхого будинку-довгожителя востаннє намагалися привернути увагу до проблем свого житла, що у буквальному значенні розсипається, приблизно десять років тому. Вже вкотре, зауважує квартиронаймач Сергій Шевчик, димоходи розвалилися, а роками раніше в його квартирі стеля опустилася на 6 сантиметрів. Щоб вона остаточно не обвалилась господар закріплював додаткові балки, суттєво знизивши кімнатний простір.

Чоловік розповідає, що найбільша загроза руйнації над його багатоквартирним помешканням повисла у 1997 році, коли місто та околиці зазнали удару стихії. Мовляв, через буревій на будинок падали височезні дерева від чого у верхній частині споруди з’явилася тріщина. Через неї згодом деформувалася уся будівля. Сюди неодноразово приходили комісії з метою дослідження стану двоповерхівки. Так, столичні експерти визнали її ветхою, як наслідок тодішні посадовці міської ради обіцяли зробити капремонт, однак дотепер нічого не відбувалося…

—Зараз існує безліч нових технологій тому ті вимоги, які були раніше, застаріли і морально, і фізично. До того ж термін експлуатації цього будинку вже завершився, — ділиться наболілим квартиронаймач Сергій Шевчик. — Неодноразово чиновники нас наполегливо схиляли приватизовувати квартири, але ж для того, щоб прийняти у власність, треба провести реконструкцію. Адже згідно із законом про приватизацію житлового фонду, площі, які перебувають в аварійному стані і не придатні для безпечного проживання на них, не підлягають приватизації. Тут необхідно розвалювати увесь верхній поверх, заливати бетонний армопояс для надійного перекриття. Але своїми силами та коштом модернізувати будівлю ми не в змозі, тому справа паралізувалася на довгі роки, — наголосив пан Сергій.

У разі проведення робіт з переобладнання будинку, які передбачають докорінне перетворення архітектурної форми відповідно до сучасних вимог функціональності, просторової планувальної організації, інженерно-технічного забезпечення, мешканців будинку мають тимчасово переселити. При цьому забезпечити їм належні умови для проживання. Однак, чи візьмуться розв’язувати проблему одного з найперших двоповерхових будинків міста, і коли це станеться, наразі не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі планують ремонтувати костел Іоакима і Анни за польські кошти

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити