image
 |  5 18 Березня 2023 | 20:35

Україна потребує Пантеону Національних Героїв, - Юрій Сиротюк

Точніше узаконення вже існуючого народного Пантеону на Аскольдовій Могилі.

Про це написав на сторінці у facebook боєць 5-го окремого штурмового полку, заступник голови ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

Так сталося, що багато національних велетнів, борців за волю України поховані за межами Батьківщини. Князі. Гетьмани. Отамани. Провідники. Ще багато поховані як «разбойнікі, вори», навіть без могил.

Одразу після втечі Януковича ще 23 лютого 2014 року я з побратимами зареєстрував у ВРУ проект Постанови «Про Пантеон національних героїв». В ту ніч проголосували мою постанову «Про повернення Межигір‘я у державну власність». А решту «революційних актів» серед них і про «Пантеон» було перенесено «на завтра», яке так і не наступило.

Третій пункт постанови передбачав: «Київській міській раді передбачити виділення земельної ділянки у парку Аскольдова могила» для створення меморіального комплексу «Пантеон національних героїв». Але Постанову так і не ухвалили. Про важливість Пантеону національних героїв багато говорити не буду. Вона очевидна. А місце. Як на мене Аскольдова Могила - найкраще. Не лише тому, що там віддавна був цвинтар. І там була перепохована частина Героїв Крут.

Після Революції Гідності біля церкви-ротонди на Аскольдовій могилі, було поховане майданівця Олександра Клітинського, що згорів живцем у Будинку профспілок. А згодом Марка Паславського, що загинув під Іловайськом. У Переддень великої війни в лютому 2022 року на Аскольдовій могилі з’явився пам’ятник Героям Іловайська, Дебальцево та Донецького аеропорту. Тепер там має вічний спочинок герой України Дмитро Коцюбайло - «Да Вінчі».

Відтак саме життя поставило крапку на довгих теоретичних конструкціях, де бути Пантеону. Щоб не робила далі влада народний пантеон на Аскольдовій вже є. Тепер важливо помізкувати яким він має бути. На мою скромну думку, не таким пафосним як у Римі чи Парижі. Наш Пантеон має враховувати особливості рельєфу київських круч. Бути радше «печерним», на зразок «Долини полеглих» поблизу Мадриду. На підпорних стінах, на цеглинках чи каменях має бути викарбуване ім’я і прізвище кожного, хто поклав життя у війні з Росією.

Це лиш суб’єктивні думки. Але об’єктивним є те, що Пантеон Національних героїв вже є на Аскольдовій Могилі. Усвідомте. Прийміть. І узаконьте…

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити